IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът рамо до рамо: въпреки единството има и проблеми

В Мюнхен европейци и американци се позовават на своята сплотеност. Но новата заплаха от страна на Китай прави съюза по-крехък

08:45 | 20.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Камала Харис (вляво) с домакина си - германския канцлер Олаф Шолц. Снимка:  EPA/JOHANNES SIMON / POOL
Камала Харис (вляво) с домакина си - германския канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/JOHANNES SIMON / POOL

Помощ от съюзници

Няколко държави вече увеличават производството си, за да подкрепят Украйна, а също и за да попълнят собствените си запаси. Компанията Rheinmetall, например, създава производствена линия за боеприпаси за Gepard.

А министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви в Мюнхен, че страната му е увеличила производството на артилерийски снаряди Krab, които се използват в Украйна. Според него обаче има цялостен недостиг на боеприпаси, така че производственият капацитет трябва бързо да бъде увеличен в цяла Европа: „Това е надпревара с времето".

Моравецки също така заяви, че е готов да предостави на Украйна изтребители Миг-29, ако други държави, начело със САЩ, също доставят самолети. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков призова съюзниците поне да започнат да обучават украински пилоти.

Германският канцлер Олаф Шолц (SPD) обаче заяви в петък, че въпросът за доставките на изтребители не стои на дневен ред в момента. На първо място трябвало да се гарантира, че вече доставените или обещани оръжия ще работят на бойното поле.

Но на конференцията по сигурността отново стана ясно, че европейците зависят до голяма степен от САЩ за подкрепата на Украйна, но и за собствената си отбрана. Жозеп Борел, представител на ЕС по въпросите на външните работи, попита в неделя как биха изглеждали нещата днес, ако Доналд Тръмп все още беше в Белия дом вместо Джо Байдън.

С планираното си посещение в Полша президентът на САЩ Байдън иска също така да покаже, че НАТО може да продължи да разчита на водещата роля на САЩ.

Силен сигнал за трансатлантическо единство                                           

Преди заминаването на Байдън правителството на САЩ предприе истинска дипломатическа офанзива. Освен вицепрезидента Харис и държавния секретар на САЩ Блинкен, за Мюнхен бяха заминали водещи стратези от Белия дом и десетки политици от Конгреса на САЩ.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби изключи възможността Байдън да посети и Украйна: „Това пътуване е кратко и ще се съсредоточи върху Варшава“. 

Мюнхенската конференция по сигурността изпрати силен сигнал за трансатлантическо единство, заяви експертът по външна политика на германските социалдемократи Нилс Шмид пред Handelsblatt. Според него фактът, че за конференцията са пътували високопоставени представители на американското правителство и много голяма делегация на Конгреса, съставена от демократи и републиканци, подчертава, че тясното сътрудничество е трайно, каза Шмид. „Съвместният подход към Русия е пример и за отношенията с Китай“. 

Делегацията на Конгреса, която включва политици от двете партии, обаче не може да скрие факта, че американците в никакъв случай не са единни за военния курс на президента демократ Байдън. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря с министър-председателя на Финландия Сана Марин по време на Мюнхенската конференция по сигурността (МКС). Снимка: EPA/JOHANNES SIMON / POOL Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря с министър-председателя на Финландия Сана Марин по време на Мюнхенската конференция по сигурността (МКС). Снимка: EPA/JOHANNES SIMON / POOL

Това беше изтъкнато и от Юрген Тритин, външнополитически говорител на парламентарната група на Зелените в Бундестага. Вицепрезидентът Харис се е позовала на „моралния интерес" от подкрепата за Украйна, „докато в САЩ открито се обсъжда колко дълго може да продължи това с оглед на предизборната кампания през 2024 г.", заяви Тритин пред Handelsblatt.

Много републиканци изтъкват високите разходи за една война, която в крайна сметка се води на прага на Европа. И се питат дали с оглед на претенциите на Китай за власт не трябва да се обърне много повече внимание на Тихоокеанския регион.

Необходимо е справедливо разпределение на тежестта, така че хардлайнерите сред републиканците да продължат да подкрепят помощта за Украйна.
Констанце Щелценмюлер
директор за САЩ и Европа в мозъчния тръст Brookings

Затова Констанце Щелценмюлер, директор за САЩ и Европа в мозъчния тръст Brookings във Вашингтон, призова за по-голям принос от страна на европейците: „Необходимо е справедливо разпределение на тежестта, така че хардлайнерите сред републиканците да продължат да подкрепят помощта за Украйна“. 

Плащания за подкрепа за 12 млрд. евро

В Мюнхен канцлерът Шолц беше определил списъците за подпомагане на Украйна за изминалата година на общо 12 милиарда евро. До средата на февруари са доставени оръжия на стойност малко под 2,6 милиарда евро.

Това обаче все още не включва например обещаните бойни танкове Leopard. От началото на войната до началото на февруари САЩ са подкрепили Украйна с военна помощ на стойност почти 29 млрд. долара. Зеленски се обърна към участващите в конференцията чрез видеовръзка. Снимка: EPA/Anna Szilagyi Зеленски се обърна към участващите в конференцията чрез видеовръзка. Снимка: EPA/Anna Szilagyi

Постоянният председател на Военния комитет на Европейския съюз (EUMC) генерал Робърт Бригер също смята, че европейците са длъжни да направят повече за собствената си сигурност.

Фактът, че Европа трябва да се осланя на подкрепата на САЩ дори при по-малки кризи, „не може да се запази за всички времена с оглед на голямата политическа и икономическа тежест на Европейския съюз", заяви австрийският офицер пред Handelsblatt.

Междувременно в Мюнхен германският министър на отбраната Писториус повтори, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Германия сега изпълнява целта на НАТО да инвестира 2% от икономическото си производство в отбрана.

В предстоящите преговори за бюджета той искал да се застъпи за увеличаване и на редовния бюджет за отбрана, независимо от специалния фонд в размер на 100 млрд. евро. Според Писториус постигането на двупроцентовата цел от страна на Германия е „закъсняло". Партньорите от другата страна на Атлантическия океан вероятно ще се съгласят с извода му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
НА ВНИМАНИЕТО НА ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ ВИСШИ ПУБЛИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ПО ЧЛ. 6, АЛ. 1 ОТ ЗПКОНПИ "Мы берем под свой прицел новую санкционную цель. ЗАО "Специальное конструкторское бюро". Это российский разработчик и производитель реактивных систем залпового огня (РСЗО) "Торнадо", "Град", "Смерч" и модифицированных версий "Торнадо-Г", "Торнадо-С", - говорится в сообщении ведомства в Telegram-канале. https://***/NAZK_gov_ua/2084
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още