IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист от Йейл предлага масови самоубийства на възрастните японци

По официални данни около 28% от населението на страната са на 65 и повече години

08:12 | 15.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Професор от елитния американски университет „Йейл" предлага на възрастните японци да се самоубият масово, за да решат демографския проблем на страната. Юсуке Нарита е предполагал това в различни интервюта и публични изяви, съобщава New York Times. По този начин икономистът придобива култов статус сред японската младеж. Славата на икономиста му донесе и договор за реклама на енергийни напитки. 

Япония е страната с най-голям дял възрастни хора в света. По официални данни около 28% от населението са на 65 и повече години - общо почти 36 милиона души.

Според вестника в интервю за японски новинарски канал Нарита е заявил, че има „доста ясно решение" на демографското развитие - така нареченото „сепуку" на възрастните хора. Този термин се отнася до ритуалното самоубийство на самураите. В края на XIX в. е забранено. В един по-късен разговор Нарита споменава за сцена от филма на ужасите „Мидсомар", в който възрастни хора се самоубиват, като се хвърлят от скала. „Трудно е да се отговори на въпроса дали това е добре или зле", цитира вестникът думите на 37-годишния икономист. „Ако смятате, че това е добре, може би можете да работите усилено, за да изградите такова общество“. 

Нарита, който е с японски произход, заяви пред вестника, че забележките му са били извадени от контекста. Той е използвал „масово самоубийство" и "сепуку" само като „абстрактни метафори". Основната му цел била да разкритикува господството на „магнатите" в Япония. Според него е проблем, когато само по-възрастните хора заемат водещи позиции в бизнеса и политиката, като по този начин блокират пътя на по-младите.

По-рано той бе коментирал и темата за евтаназията. В този контекст той споменава майка си, която се разболява, когато е тийнейджърка, и грижите за която му струват равностойността на около 760 евро на месец. Тези коментари бяха остро критикувани от японски политици. Според вестника те се опасяват, че Нарита допринася за създаването на настроение като това в Япония в края на 40-те години на миналия век. По онова време е приет закон, който позволява стерилизацията на хора с наследствени заболявания или психични отклонения, например. 

Нарита не е много известен извън Япония. Въпреки това той има около 570 000 последователи в Twitter. Участва в японски предавания и се появява на кориците на списания. В Twitter описва себе си така: „Нещата, които ти казват да не казваш, обикновено са истина“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: melon а що първо не пробваме с ограничаване на кражбите и злоупотребите с обществени срества... и току виж парите стигнали! или ти си искаш хората да са роби от люлка до гроб? Ае по сериозно! не обвинявай хората за грешките на системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
melon
преди 1 година
С нарастването на продължителността на живота, трябва да се вдига и пенсионната възраст. Иначе не знам. Може би, ако има роботи и универсален базов доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaВ Йейлския университет д-р Нарита преподава курсове по вероятност, статистика, иконометрия, икономика на образованието и труда.Нито председателят на икономиката Тони Смит, нито представител на Йейлския университет са отговорили на исканията за коментар от Ню Уорк Таймс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaза разлика от повечето българански не0либерални еничари"След известно самоанализ миналата година оттеглих тези думи."докато активистите на сащските политически проекти в България нямат намерение да променят сляпото подчинение спрямо Начланиците в нещо разумно и градивно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 14
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaКакво е това, ако не масово самоубийство и един вид сепуку на възрастните хора? Сепуку е ритуалното самоизкормване, което кодексът на честта предписва на опозорените самураи през 19 век.В други интервюта той засяга темата за евтаназията. В бъдеще ще се обсъжда възможността за задължителна евтаназия, прогнозира той.Някакво чувство за чест, достойнство и благодарност към тези преди него все пак се е съхранило!за разлика от повечето българански не0либерални еничари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
kanartikina
преди 1 година
за постмодерните не0либерални еничари!или в какво трансформират част от неумнонекрасивите емигранти в САЩ!?като този японец, доцент в Йейлския у-т (не просто слушател в бизнес школа в Харвард, като един доскорошен премиер на България)В интервюта и публични изказвания Юсуке Нарита, асистент по икономика в университета Йейл, обсъжда как да се справят с бързо застаряващото население на Япония и неговата икономическа тежест.Мисля, че единственото решение се очертава доста ясно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още