IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият конкурент на Тръмп: Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ 

Бившият посланик в ООН се включва в президентската кампания и  е най-необичайният кандидат в историята

21:09 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ники Хейли и Доналд Тръмп в Овалния кабинет през октомври 2018 г. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Ники Хейли и Доналд Тръмп в Овалния кабинет през октомври 2018 г. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Но общото между Тръмп и Хейли е презрението към много левите наративи. Да намалим данъците, да намалим разходите за правителствени програми - искат и двамата. А когато от лагера на демократите казват, че САЩ са засегнати от структурен расизъм само заради историята си на робството, Хейли възразява. Тя казва, че сама се е сблъскала с расизма, когато е била млада и по време на кампанията си за губернатор в Южна Каролина, но въпреки това е убедена, че Америка не е расистка страна, а предлага възможности за всички.

„Още в детската градина нашите ученици се учат, че усърдната работа няма значение. Или още по-лошо - че Америка е расистка", каза тя в основната си реч в консервативния мозъчен тръст Heritage Foundation. Републиканците трябва да се противопоставят и „никога да не отстъпват", призова Хейли. „В политиката няма плач. Трябва да се борим. Америка не е мързелива. Америка не е расистка. Социализмът няма място в Америка“, пояснява тя. 

По време на предизборната кампания туитовете и речите ѝ подсказват, че Хейли ще настоява за затворени граници. „Републиканските избиратели са дълбоко загрижени за нелегалната имиграция", казва стратегът на партията Джон Ситън. „Всеки, който не заеме твърда позиция срещу това, няма шанс да спечели номинацията“.  Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ. Снимка: Bloomberg LP Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ. Снимка: Bloomberg LP

Превръщането на републиканците в партия на културната война

В изявите на Хейли се усеща как републиканците се превръщат от партия, която пази дефицита, в движение, нажежено от културните войни. Тя е централна фигура в тази промяна - отчасти защото думите ѝ са по-малко уязвими, отколкото когато бял мъж от Средния Запад се обявява срещу абортите и политиката на идентичността. Подобно на други евентуални претенденти за президентския пост, тя беше привлечена от рано в Айова - щатът, който ще бъде домакин на първите първични избори на партията през пролетта на 2024 г., следван от Ню Хемпшир и родния щат на Хейли - Южна Каролина.

В Айова Хейли помага в началото на кампаниите и набира дарения за кандидатите, особено за жените. Айова обича да избира „лоши жени републиканци", казва тя на традиционната Lincoln Dinner в Де Мойн през 2021 г. Щатът е излъчил една от четирите жени губернатори републиканци - Ким Рейнолдс.

Ако Хейли иска да стане кандидат за президент на Републиканската партия, първото нещо, което трябва да направи в Айова, е да се конкурира с кандидатите, които вероятно са предимно мъже. „Републиканците в Айова, много независими и демократи ценят опитните жени в политиката", казва стратегът Дейвид Кочел, който е работил за президентската кампания на Джеб Буш и др. „Нейният опит ще й послужи добре“. 

Хейли може да бъде интересна за независимите гласоподаватели

Външната политика не е задължително да се обсъжда в американските предизборни кампании, но Хейли използва световните събития, за да предизвика емоции: гордост от собствената си нация, чувство за заплаха. По време на работата си като посланик в ООН тя се е сблъсквала с „дяволската природа" на Путин „всеки ден", пише тя в статия за Fox News. „Нито една свободна страна не бива да зависи от Путин за енергията, както ние не бива да зависим от Китай за медицинските стоки“. 

На среща с поддръжници в Townhall на 14 март 2022 г. тя се представи като „ястреб", като поиска от Вашингтон да подкрепи Киев с изтребители и да определи използването на отровен газ като червена линия. Администрацията на Байдън отхвърли и двете искания. Поразителното в случая беше, че макар да критикуваше Байдън, тя също така поиска републиканците да предложат конструктивни контрапредложения - само това я отличаваше от Тръмп.

Подобно на ДеСантис, Хейли би могла да бъде интересна за независимите избиратели в средата на партийния спектър, които са отблъснати от твърде много популизъм и радикализъм - и които често имат решаващия глас за това кой ще влезе в Белия дом. Изглежда, че Хейли се стреми точно към тях - смесица от популизъм, сериозност и фокус върху ролята на Америка по света. Същата лятна вечер в Айова, по време на вечерята на републиканците, тя призовава партията си да не бъде „прекалено мила", но и да не бъде „неуважителна".                                                                                                   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още