IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица подаде оставка

Президентът на страната Мая Санду ще се консултира с парламента за номинирането на нов министър-председател

18:49 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Наталия Гаврилица. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET
Наталия Гаврилица. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Прозападното правителство на Молдова подаде оставка в петък след бурни 18 месеца на власт, белязани от икономически сътресения и войната в Украйна.

Малко преди премиерът Наталия Гаврилица да обяви оставката си, беше съобщено, че руска ракета е нарушила въздушното пространство на Молдова, предава Ройтерс.

Президентът на страната Мая Санду прие оставката на Гаврилица и коментира, че че ще се консултира с парламентарните групи относно номинирането на нов министър-председател. Тя не дава знаци, че ще се откаже от прозападните си политики, които включват стремеж към присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

„Благодаря ви много за вашата огромна саможертва и усилия да ръководите страната във време на толкова много кризи“, писа Санду в профила си във Facebook.

„Въпреки безпрецедентните предизвикателства, страната беше управлявана отговорно, с много внимание и всеотдайна работа. Имаме стабилност, мир и развитие - там, където други искат война и фалит“, пише още Санду.

Бившата съветска република с 2,5 милиона жители пострада сериозно от резкия ръст на инфлацията, а през миналата година премина и през огромен поток от украински бежанци след началото на войната.

Заради руските въздушни атаки срещу украинската енергийна инфраструктура страната претърпя и прекъсвания на електрозахранването. Отделно Молдова е силно зависима и от доставките на руски газ.

Рязкото увеличение на цените, особено на руския газ, доведе до улични протести миналата година, в които демонстрантите призоваха правителството и Санду да подадат оставка. Протестите, организирани от партията на опозиционния политик в изгнание Илан Шор, белязаха най-сериозното политическо предизвикателство за Санду след убедителната ѝ изборна победа през 2020 г. благодарение на нейната проевропейска и антикорупционна платформа.

Кишинев определи протестите като част от спонсорирана от Кремъл кампания за дестабилизиране на правителството.

„Вярвам в молдовския народ. Вярвам в Молдова“, каза Гаврилица на брифинг, на който тя обяви, че нейното правителство се оттегля. „Вярвам, че ще успеем да преодолеем всички трудности и предизвикателства“, допълва тя.

Гаврилица стана министър-председател през август 2021 г., след като нейната проевропейска Партия на действие и солидарност си осигури мнозинство в парламента с мандат за изчистване на корупцията.

Лидерите на ЕС приеха Молдова като кандидат за членство миналата година в дипломатически триумф за Санду. Правителството набелязваше реформи за ускоряване на присъединяването към 27-членния блок и работеше за диверсификация на енергийните си доставки.

Русия, която има войски в отцепническия регион на Молдова Приднестровието, се притеснява от възможността бивши съветски републики да се присъединят към ЕС, а разузнавателната служба на Молдова потвърди твърденията на украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък, че Русия е действала, за да дестабилизира Молдова.

Външното министерство на Молдова остро разкритикува Москва и привика руския посланик, след като руска ракета прелетя през въздушното пространство на Молдова, преди да влезе в Украйна. „Ние решително отхвърляме последните неприятелски действия и изявления срещу Молдова, което е абсолютно неприемливо за нашия народ“, посочва се в изявление на министерството.

Ведомството също така призовава Русия да прекрати военната агресия, довела до множество човешки жертви и материални щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още