IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР разследва противоречивия конгресмен Джордж Сантос

След избирането си републиканецът е критикуван, че е излъгал в автобиографията си и е събрал пари за болно куче, които не е предал за целта 

11:14 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джордж Сантос. Снимка: Bloomberg
Джордж Сантос. Снимка: Bloomberg

ФБР вече е замесено в аферата около конгресмена републиканец Джордж Сантос, който е подложен на натиск заради фалшифицираната си автобиография. Според съвпадащи статии на няколко американски медии следователите проверяват твърденията, че Сантос е присвоил пари, които е събрал в интернет за болното куче на ветеран от флота. Ветеранът Ричард Остхоф пояснява пред американските медии, че е предоставил на ФБР информация, свързана с парите. Сред информацията са текстови съобщения, които Остхоф е разменял със Сантос.

Става въпрос за около 3000 щатски долара (малко под 2800 евро), които Сантос събира онлайн през 2016 г. за Остхоф, който по това време е бездомник, за да плати за животоспасяваща операция на неизлечимо болното му куче. Според обвиненията Сантос изчезва с парите, вместо да ги предаде на Остхоф.

Така натискът върху Сантос се засилва все повече, откакто стана ясно, че 34-годишният политик е изфабрикувал множество твърдения в автобиографията си. Например той твърди, че е бил "опитен инвеститор на Wall Street". New York Times обаче установи, че Сантос никога не е бил нает от споменаваните от него компании. Вестникът не успява да провери и университетската му диплома. Сантос също така е обвинен, че е заблудил обществеността относно семейната си история и предполагаемия си еврейски произход. В интервю републиканецът признава, че е „разкрасил" автобиографията си. Сантос беше избран за първи път в парламента на изборите за Конгрес през ноември.

В понеделник щатски медии съобщиха, че Сантос възнамерява да се откаже от двата си поста в комисиите в Камарата на представителите. Tой получи постове в две не толкова важни комисии: Комисията по малък бизнес и Комисията по наука, космос и технологии. Според последните проучвания 78% от избирателите в неговия избирателен район в Ню Йорк смятат, че той трябва да подаде оставка. Досега обаче Сантос изключва подобна възможност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още