IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция иска от ЕС да подготви мащабна стратегия "Произведено в Европа"

Париж иска от Брюксел цялостно да преразгледа подхода си за насърчаване на индустрията

13:27 | 14.01.23 г. 1
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Франция е предприело цялостно преразглеждане на подхода на Европейския съюз (ЕС) за насърчаване на индустрията и предлага широкообхватна стратегия „Произведено в Европа“, за да се противопостави на мащабните американски субсидии, според документи, с които Politico.eu разполага.

В писмо от 9 януари френското правителство призовава ЕС да ускори производствените цели, да отслаби правилата за държавна помощ, да създаде спешен фонд за суверенитет и да мобилизира инструменти за търговска защита, пише медията.

Всичко това е в отговор на законопроекта в САЩ за намаляване на инфлацията, който включва субсидии, благоприятни за климата, за 369 млрд. долара.

Предложението следва обещанието на френския президент Еманюел Макрон блокът да постигне напредък по стратегията „Произведено в Европа“. Кампанията се превърна в точка на търкания в рамките на ЕС – докато много страни подкрепят начинанието на Франция на теория, няма особено съгласие относно това как точно да се реализира на практика.

Производствени цели

В писмо от Генералния секретариат на Франция по европейските въпроси се посочва, че ЕС трябва да разработи нови производствени цели „за намаляване на нашите зависимости“ в чувствителните сектори. „Много конкретно, Съюзът трябва да си постави производствени цели, които да бъдат постигнати до 2030 г.“, пише в документа.

Основа на тези нови цели трябва да е законопроектът за чиповете. Той е част от по-широките усилия на ЕС да гарантира, че Европа не трябва да разчита на страни като Китай за производството на чипове, които са в основата на съвременните технологии.

Блокът също така бързо преосмисля как да купува енергоносители заради войната на Русия в Украйна.

В писмото се казва, че ЕС трябва да предприеме „реформи за опростяване и ускоряване на процедурите за издаване на разрешения за инсталиране на нови производствени обекти“, както и цялостна реформа на енергийния пазар, която може да подпомогне решенията за производство и инвестиции на компаниите.

Държавна помощ

Европейската комисия също в момента е в процес на преразглеждане на своите правила за спешна държавна помощ.

Традиционно ЕС не е склонен да предлага държавна помощ, освен ако не става въпрос за екстремни обстоятелства. В писмото си обаче Франция настоява, че Брюксел трябва да започне „целенасочена подкрепа – чрез субсидии или данъчни кредити – въз основа на критерии, определени нагоре по веригата, в ограничен брой сектори“.

Тези сектори - казват французите - могат да включват фотоволтаици, батерии, водород и критични материали. Писмото също предлага прекратяване на облекчаването на тези правила за държавна помощ едва през 2030 г.

В документа се допълва, че някои малки и средни предприятия трябва да бъдат освободени от лимитите за държавна помощ, особено ако участват като партньори в програмата на ЕС за важни проекти от общ европейски интерес. Париж настоява също така праговете за уведомяване за помощ за екологични проекти или проекти за декарбонизация да бъдат увеличени до 20 млн. евро на компания и на проект.

Фонд за суверенитет

Франция също така предлага създаването на фонд за спешни случаи, подкрепен от пари от фонда за възстановяване на ЕС след пандемията и REPowerEU – рамката за финансиране на блока за диверсификация на инвестициите от руските изкопаеми горива.

Писмото препоръчва преразпределяне на 365 млрд. евро, „които все още не са изплатени, като приоритет към сектори, които са стратегически за европейската индустрия“. От 221 млрд. евро заеми, които остават да бъдат разпределени, страните от ЕС „трябва да могат да дадат приоритет на стратегически европейски индустриални сектори“.

Спешният фонд за суверенитет трябва да заработи преди края на 2023 г., настоява още Франция.

Французите обаче са предпазливи, за да гарантират, че нов приток на държавна помощ няма да разруши прехваления единен пазар на ЕС. Страхът е, че разхлабването на правилата за държавна помощ може да предложи предимство на страните от блока с по-дълбоки джобове.

За да противодейства на това, Франция предлага повторение на SURE, общ дългов инструмент, използван в началото на пандемията, който предлагаше на страните изгодни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
А бре нещастници, за къде сте без Китай? Тихо и полека Китай стана страната, която разполага с най-новите и напредничави технологии, оставяйки назад всички останали. Как така се получи, че върховите модели автомобили слагат в малкото си джобче дори "Мерцедес"? И как така Мерцедес чака чиповете за колите си от Китай? А Китай им отказва. И сега Мерджаните останаха с ръчно регулиране на кормила, седалки и какво ли не. А ЕС е "тепърва баба за дърва". Чака го умирачката, колкото и да се пъне Макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още