IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bild: Германският министър на отбраната се готви да подаде оставка

Засиленият натиск от страна на опозицията и обществеността вероятно са изиграли важна роля в решението на Кристине Ламбрехт

22:30 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт планира да подаде оставка, съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Инициатор на това е самата Ламбрехт, а не канцлера Олаф Шолц, като предстои да бъде обсъдена оставката и да се намери евентуален наследник.

Говорител на министерството на отбраната заяви, че това се слухове, които няма да се коментират за момента.

През последните няколко седмици Кристин Ламбрехт се е изолирала дори от най-близките си служители. Стигнало се е до момент, когато комуникацията с министъра вече не е била възможна.

Ново проучване на Института за изследване на общественото мнение Civey показа, че голяма част от анкетираните германци смятат, че Ламбрехт трябва да освободи поста. За нейното отстраняване са се обявили 77% от респондентите.

Напоследък тя е Ламбрехт е подложена на все по-голям натиск. Споделено от нея видео в социалните мрежи навръх Нова година предизвика остри критики, тъй като тя Ламбрехт твърди, че войната в Украйна е довела до "впечатляващи срещи с много интересни и готини хора, за които съм благодарна".

Опозиционните партии Христиансоциален съюз (ХСС) и Християндемократически съюз (ХДС) призоваха канцлера незабавно да отстрани от длъжност Ламбрехт.

Според Bild тя е взела окончателно решение да се оттегли от поста, но все още не е ясно на коя дата ще го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още