IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия поема ръководството на съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност

Общият брой на войниците е 11 500 души, 8 хил. от които са германски военнослужещи

18:50 | 01.01.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

В началото на 2023 г. Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА.

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници, като 8 хил. от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.

Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

НАТО окачествява тези си сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.

"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", коментира говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.

Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още