IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС: Украйна, миграция, бюджет, енергетика

Стокхолм се изправя пред сериозно законодателно предизвикателство заради забавянията около COVID и войната в Украйна

13:09 | 26.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Финализиране на Brexit

Северна Ирландия винаги е била най-трудният въпрос от Brexit и проблемите продължават дори след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Лондон твърди, че протоколът за Северна Ирландия, който налага някои проверки на търговията между континентална Великобритания и Северна Ирландия за защита на единния пазар на ЕС, е твърде бюрократичен.

Законодателната заплаха на британското правителство (в момента в Камарата на лордовете) да не прилага части от сделката, подписана преди по-малко от две години, провокира гняв в Брюксел. Битката възпрепятства напредъка в други области на отношенията от двете страни на Ламанша.

Новият британски премиер Риши Сунак каза, че иска спорът около сделката да бъде разрешен до април, но дипломатите от ЕС са скептични, че това ще се случи. Ирландският външен министър Саймън Ковени е по-оптимистично настроен, като каза в началото на ноември, че ще бъде възможно спорът да бъде разрешен до края на годината.

Това е една област, в която има солидно съгласие между 27-те членки на ЕС, споровете са предимно с Лондон.

Световната AI полиция

Регулирането на изкуствения интелект е сред ключовите приоритети на ЕК. Това не е само защото големи части от живота на гражданите на ЕС – от насочването на онлайн реклами до кредитните проверки, са повлияни от системи с изкуствен интелект с малко прозрачност и без ясни правила. Това също е шанс за Европа да се превърне в световен лидер на AI правилата.

Законът за AI ще забрани определени употреби на технологията (манипулация и експлоатация, социално оценяване и използване от полицията на разпознаване на лица на обществени места, с някои изключения) и ще установи строги правила за приложения на AI, считани за „високорискови“.

Чехия посредничи за приемането на компромисна позиция сред посланиците на ЕС през ноември, която беше одобрена от министрите в началото на декември. Всичко, което шведите трябва да направят, е да изчакат евродепутатите да приемат позиция и след това да се ориентират в диалога.

В парламента досието се движи с по-спокойни темпове, като членовете на ЕП са разделени по ключови теми, включително определението за изкуствен интелект. Повечето евродепутати смятат, че позиция ще бъде приета до февруари или март. Швеция ще има два месеца да изработи окончателен текст с ЕП и ЕК.

Списъкът със забранени и високорискови употреби на изкуствен интелект, който евродепутатите искат да разширят, а Съветът ограничи, ще бъде спорна точка в дискусиите.

Пестене на енергия

Тъй като нивата на съхранение на газ са все още високи, служителите са предпазливи оптимисти, че ЕС ще преживее зимата без сериозна криза с доставките и режим на тока. Сега обаче започва надпреварата за избягване на енергийна криза следващата зима. Това е контекстът, който носи спешност за за справяне с няколко енергийни досиета, които са от основно значение за защитата на ЕС през 2023 г.

Друг важен въпрос е повишаването на енергийната ефективност.

Законодателните текстове, които имат за цел да увеличат амбициите по отношение на възобновяемите енергийни източници и по-ниското потребление на енергия, вече са преминали множество кръгове от междуинституционални преговори. Чехия не успя да ги довърши, затова финалът е за Швеция.

Преговорите ще са тежки заради крехкия компромис. Шест страни дори излязоха с декларация, критикуваща липсата на амбиция, което ще насърчи евродепутатите, които търсят драматично по-високи цели. Реформите на пазара на енергия тепърва ще се материализират, но вече е ясно, че страните са силно разделени. Испания и Франция отдавна призовават за значителни промени, докато други са по-скептични относно цялостната реформа.

Последна актуализация: 13:09 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още