IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Влизането в еврозоната ще е трудно без бързи законови промени

Засега не можем да поискаме следващата сума по Плана за възстановяване, каза вицепремиерът

11:35 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Влизането на България в еврозоната в предвидените срокове (1 януари 2024 г.) ще бъде трудно, ако Народното събрание не разгледа три законопроекта, подготвени от Министерството на финансите. Това каза по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Това са промени, свързани със застрахователния кодекс, независимостта на Българската народна банка и подобряване на мерките за защита срещу изпирането на пари. Тези три законопроекта са свързани с Договора за функциониране на Европейския съюз. В момента България не отговаря напълно на изискванията на този договор, стана ясно от думите на Пеканов.

По думите му е много важно тези промени да бъдат приети от Народното събрание.

Вицепремиерът припомни, че има два основни критерия, свързани с приемането ни еврозоната – първият е инфлационният, другият е правната рамка. Той посочи, че  инфлацията в момента отслабва и се очаква овладяването ѝ. По отношение на правните норми има три законопроекта, които служебният кабинет е подготвил и трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента.

Във връзка с първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни получи в края на миналата седмица, Пеканов коментира, че това е успех на служебния кабинет, както и това, че бяха одобрени всички оперативни програми в рамките на служебното правителство. Получените 2,7 млрд. лева ще се използват основно за дигитализация, модерни технологии, кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Следващата сума от 724 млн. евро обаче няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по изпълнението на 66 мерки, от които 22 минават през парламента, отбеляза за пореден път вицепремиерът по управление на европейските средства. Той напомни, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Внесохме ги в първия ден на този парламент, от два месеца няма почти никакво движение“, акцентира вицепремиерът.

„По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда“, каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още