IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се подготвя да поднови офанзивата си в Украйна

Освобождението на Крим започва в главите ни, смята украинският президент Володимир Зеленски

08:31 | 19.12.22 г. 27
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети фронтовата линия в Донбас, съобщават от руското Министерство на отбраната. Според информацията той е "облетял предните позиции" и е разговарял с военните в региона, включително и за условията за разполагане на войските и медицинските грижи - две области, за които руските власти получават много критики от военните кореспонденти в Украйна.

Ден преди това Шойгу коментира хода на войната и целите в средносрочен план с руския президент Владимир Путин, командващия операцията в Украйна Сергей Суровикин и шефа на Генералния щаб Валери Герасимов, припомнят от Института за изучаване на войната (ISW).

Анализаторите оценяват визитата, разговорите на Шойгу, както и предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Беларус като подготовка на Русия за нов етап във войната в Украйна и подновяване на офанзивата си в следващите месеци.

За подобни намерения говори и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валери Залужни преди няколко дни. В интервю за сп. Economist той прогнозира, че Русия ще направи нов опит за превземане на Киев и този път в операцията може да участва Беларус.

Руският президент Владимир Путин ще посети Минск по-късно днес (19 декември). Очакванията са, че темата за разговори с президента на Беларус Александър Лукашенко да е именно следващият ход в Украйна.

Според ISW все пак вероятността Лукашенко да се включи във военните действия в Украйна не е голяма. Армията на Беларус също има нужда от модернизация, а и настроенията сред военните не са в полза на подобен ход. Украинските военни пък изказват съмнения, че Шойгу действително е бил на фронтовата линия. "Информацията тепърва трябва да се потвърди", коментира говорител на военните, цитиран от украинската информационна агенция Unian.

Всички сценарии се анализират, коментира по този повод украинският президент Володимир Зеленски по време на своето вечерно обръщение. Той съобщи, че на заседание на Щаба на върховния главнокомандващ е била обсъдена ситуацията в Донецка и Луганска област и ключовата точка - Бахмут. "Удържаме града въпреки усилията на окупаторите да не оставят неразрушена стена там", каза Зеленски и допълни, че Украйна се готви и за вариант за включване на Беларус във войната.

В своя обзор на военните действия от Генералния щаб на Въоръжените сили съобщават за отблъснати атаки в направленията около Бахмут. През изминалото денонощие Русия е извършила атаки срещу населени места с ирански дронове. Постепенно щетите от последния обстрел над страната, извършен в петък (17 декември) се отстраняват и в столицата Киев топлоподаването вече е възстановено, посочват още украинските власти.

10 държави дискутират подкрепата си за Украйна

В Латвия пък представители на Великобритания, Дания, Естония, Финландия, Исландия, Литва, Нидерландия, Швеция и Норвегия ще обсъдят помощта си за Украйна, пишат в своя обзор за 298-я ден на войната Bloomberg. Премиерът на Великобритания Риши Сунак ще обяви договор за 250 млн. паунда, който да гарантира доставките на артилерийски амуниции през цялата 2023 година. 

Володимир Зеленски: Освобождението на Крим започва в главите ни

Операцията по освобождението на Крим още не е започнала - ще разберете, когато това стане, коментира украинският президент Володимир Зеленски в интервю, излъчено през уикенда, за френските телевизии TF1 и LCI. Той коментира още, че освобождението на полуострова трябва да започне първо в главите на хората. "Не е достатъчно да кажем "Крим е в Украйна", трябва да бъдем готови, защото никой няма просто така да ни върне Крим", категоричен е държавният глава и допълни, че всичко трябва да започне с разбирането и готовността в обществото за този ход.

Той коментира още водените преговори за противоракетните системи Patriot със САЩ и допълни, че се надява скоро да има резултат от тях. Зеленски сравни тактиките на руската армия с тази на нацистите по времето на Втората световна война - атаки срещу ключова инфраструктура, които предизвикват паника сред хората и е по-лесно за пехотата да превзема териториите.

Колкото до преговори с руския президент Владимир Путин, той отсече, че с него имат различни възприятия за света. Зеленски каза още, че руският президент е уверявал своя френски колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, че няма да напада Украйна. "Не можете да имате доверие на човек, който говори едно, а върши това, което е изгодно за него [...] Той прави това, което му харесва на него, не на своите хора, не на Руската федерация, на никого", допълни украинският държавен глава.

През Втората световна война не можеше да се преговаря с Хитлер, но с демократично настроената, мирна Германия - да, коментира още Володимир Зеленски. "Ще преговаряме с друга Русия, която е готова на демокрация и уважава свободата, която преговаря с думи, не с оръжия", заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още