IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румен Радев: България ще бъде част от Шенген най-късно до октомври

Президентът ще даде повече време на втората политическа сила, за да се опита да състави правителство

12:27 | 15.12.22 г. 1
Радев на юбилейната среща на върха ЕС- Асоциация на държавите от Югоизточна Азия. Снимка: БГНЕС
Радев на юбилейната среща на върха ЕС- Асоциация на държавите от Югоизточна Азия. Снимка: БГНЕС

България ще бъде част от Шенген най-късно до октомври. Това каза президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет.

"България ще влезе следващата година в Шенгенското пространство, работейки с Нидерландия и Австрия. Най-късната дата е октомври, ще направим всичко възможно този срок да се ускори. И на този съвет ще повдигнем темата с президента на Румъния", каза държавният глава.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в страната.

„Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и с Румъния, производителите ще имат бърз достъп до пазари, по-малко загуби за транспортния бранш, ще има и положителен ефект върху туризма. Приемането на България в Шенген означава и по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни. Това е борба за нашето достойнство, допълни Румен Радев. 

Президентът подчерта, че е в постоянна комуникация с европейските лидери и че за първи път България получава таква подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. По думите му те оценяват всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция. "Ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", посочи държавният глава.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии. Срокът зависи от приемането на два важни закона – за отговорността на главния прокурор и антикорупционния закон, посочи президентът.

"Ние сме убедени, че България е изпълнила всички технически критерии. Все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. Напът сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", каза още Радев.

Държавният глава коментира и че ще даде повече време на втората политическа сила, за да се опита да състави правителство, след като ГЕРБ вече получи допълнително време.

„Първата политическа сила получи допълнително време за обмисляне и съставяне на кабинет в тази много фрагментирана политическа конфигурация. В тази ситуация е редно и втората политическа сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се използва както за съставяне на правителство, така и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация“, каза Радев в Брюксел, където участва в Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 15.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още