IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на SpaceX се изстрелва с 25 млрд. долара в рамките на месеци?

Компанията на Илон Мъск е в преговори за финансиране, които може да я оценят на над 150 млрд. долара

09:24 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA
Снимка: EPA

Компанията за изстрелване на ракети и сателити SpaceX на Илон Мъск води преговори за набиране на средства, които да я оценят на повече от 150 млрд. долара, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. 

Обсъжданата сделка представлява сериозен ръст на стойността в сравнение с оценката от 125 млрд. долара, която компанията получи по-рано тази година, казват източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъждат поверителна информация. Условията, включително цената, не са окончателно определени и все още могат да се променят. 

Акциите се обсъждат на цена от около 85 долара за брой, което е повече от цената от 70 долара от последното финансиране. Инвеститорите могат да закупят нови акции на SpaceX по същото време, когато служителите продават чрез частно пласиране или търгово предложение при същата оценка. 

В отговор на материала на Bloomberg News Мъск написа в Twitter само „фалшиво“, без да уточнява подробности. Представители на SpaceX не са отговорили на молбите за коментар преди публикацията.

SpaceX доминира на пазара за търговско изстрелване в космоса. Компанията изпраща полезен товар в орбита за клиенти от частния сектор, НАСА и други правителствени агенции. Тя също така превозва астронавти до и от Международната космическа станция за НАСА и осъществи първата частна мисия за космически туризъм за цивилни лица, които обикалят Земята в продължение на няколко дни.

Компанията, ръководена от най-богатия човек в света Мъск, изгражда също така съзвездие от хиляди сателити Starlink за излъчване на широколентов интернет до Земята. Мъск вече е казвал, че Starlink може да бъде отделена чрез листване, когато паричните потоци станат по-предвидими. През юни 2021 г. Мъск заяви, че компанията ще трябва да инвестира от 20 до 30 млрд. долара, за да поддържа конкурентната позиция на Starlink.

Според данни на CBInsights с оценка от над 150 млрд. долара SpaceX е напът да измести ByteDance като най-ценната непублична компания. Не е необичайно вторичните продажби на акции на големи неборсово търгувани компании да се извършват едновременно с редовен кръг на финансиране. 

Сред по-ранните инвеститори на SpaceX са Sequoia Capital, T. Rowe Price и пенсионният фонд на учителите от Онтарио.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още