IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъртвите души в американския Конгрес

Все още не е ясно кой ще поеме контрола в Сената

13:27 | 10.11.22 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Междинните избори за Конгрес в САЩ показаха още една от слабостите на американската избирателна система. Данните от преброяването досега показват, че двама от избраните кандидати в Камарата на представителите, са починали преди седмици.

По данни на Fox вотът в Пенсилвания печели 85-годиншият демократ Антъни Делука, който обаче губи битката с лимфома на 9 октомври, тоест месец преди провеждането на изборите. Делука дълги години е сенатор - според местните медии е най-дълго представляващият щата Пенсилвания в Конгреса. Той печели 86% от гласовете на своите съграждани.

При такива случаи законодателството предвижда нови избори, които ще бъдат организирани "скоро", според съобщенията на местните власти.

В същото положение е и щатът Тенеси. Изборите там печели републиканецът Барбара Купър, която почина на 25 октомври на 93-годишна възраст. Посмъртно тя би трябвало да бъде най-възрастният законодател в историята на щата.

Британското издание The Guardian обяснява, че към момента на смъртта на двамата вече е било прекалено късно за промяна на кандидатите и документацията около изборния процес. При това положение ще се организират нови избори.

Не за първи път в САЩ има подобна ситуация - през 2018 г. републиканецът Денис Хоф спечели място в Сената на Невада, въпреки че е починал месец по-рано. Законодателството на щата обаче позволява на местните власти да посочат негов наследник от редиците на републиканците, а не да провеждат нови избори.

Според анализатори ситуацията показва колко незаинтересовани са американските избиратели и гласуват дори за мъртви кандидати. Експерти коментират, че повечето просто пускат бюлетината с името, което им звучи най-познато.

На тези междинни избори голямата въпросителна е за контрола в 100-местния Сенат. По данни на Ройтерс към 13 часа на 10 ноември републиканците и демократите имат по 48 места. Ако паритетът се запази до край, това ще бъде победа за демократите, защото при този вариант вицепрезидентът (Камала Харис от Демократическата партия - бел. ред.), който председателства институцията, има два гласа в гласуванията. Решаващи са резултатите от Невада и Аризона, посочва още агенцията.

Републиканците са близо до мнозинство в Камарата на представителите - разпределението на гласовете е 210 на 192, или на републиканците са необходими още 8 гласа, за да поемат контрола над долната камара на Конгреса.

Анализаторите коментират, че не е необичайно партията на президента да загуби междинните избори за Конгреса. Американците са под влиянието на високата инфлация и скъпите горива, отивайки към избирателните секции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
remarek
преди 1 година
След тези избори разбрахме че американците са пълни ***, които се интересуват повече от абортите, отколкото от инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
това е основен проблем на демокрацията според мен!... но дали някой ще си направи труда да анализира това поведение на избирателите, не вярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още