IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са 34 хил. места в държавни бази за настаняване на украинци

Верифицирани са септемврийските разходи на хотелиерите, настанили украински бежанци

13:55 | 03.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Общо 34 хиляди места в държавни бази са осигурени за настаняването на украинските граждани, които живеят в хотели. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев като ръководител на Националния оперативен щаб.

Базите са разположени в цялата страна. Първо ще бъдат заети държавните бази по Черноморието и след това украинските бежанци ще се настаняват във вътрешността на страната, уточни министърът.

В края на октомври приключи схемата за настаняване на украински бежанци в хотели в страната и правителството взе решение за продължаване на помощта чрез настаняването им в държавни бази.

Изготвен е и списък с държавните бази, в които бежанците от Украйна, получили статут за временна закрила, ще бъдат настанени. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат достатъчно. „Няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени“, каза той, цитиран от БТА.

В 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, ще бъдат преместени в подходящите държавни бази. Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха днес на протест срещу неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Недоволните бяха предимно жени и деца, които издигнаха плакати да не бъдат гонени, „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“ и др.

Междувременно от Министерството на туризма съобщи, че има готовност да се разплати за септемврийските верифицирани разходи на хотелиерите, настанили украински бежанци. Браншът може да подава декларации за изплащането на помощта за октомври и за първата половина на този месец до 22 ноември.

Обработен е списъкът за плащане за периода от 1 септември 2022 г. до 30 септември 2022 г. за предоставянето на помощ в размер на почти 8,8 млн. лв. на верифицирани лица, предоставили нощувка и изхранване или само нощувка по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България", съобщиха от ведомството. След одобрението от Министерството на финансите на финансовата обосновка, пакетът документи ще бъде процедиран в Министерския съвет за вземане на решение за изплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още