IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Сметките за ток тази година ще са същите като тези от предходната

4 млрд. бюджетен дефицит е възможен с цялата социална рамка, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“

20:45 | 26.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Сметките за електроенергия за тази година ще са същите като тези през 2021 г., но останалите стоки са по-скъпи, заяви пред БНТ Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Според него решението за справяне с инфлацията е вдигането на доходите, а не орязването на социалната рамка.

По отношение на бюджетният дефицит той посочи, че 4 млрд. лв. дефицит са възможни с цялата социална рамка и дори при повече разходи „е възможно да се вместим в 3% дефицит“.

Той коментира и разговорите за съставяне на правителство.

"Ние сме опозиция. Опозицията, обикновено не взема бюджетна или правна комисия. Доколкото знам за комисиите е имало разбирателство. Спорът днес е бил за зам-председателските места на по-малките партии. Въпросът е кои от другите 5 партии и къде получават места", коментира Василев по повод неразбирателствата в парламента.

Съпредседателят на ПП обеща политическата група да работи активно във всички комисии и още по-активно в онези, които ще оглавят. Стана ясно, че от втората политическа сила е била дадена заявка да оглави антикорупционната комисия, но по логиката комисията да бъде поета от партия, която не е участвала в управлението, председателят ще бъде от "Български възход" (БВ).

"Надяваме се председателят от БВ да даде ход на комисията, така че максимално бързо тя да заработи", изтъкна Василев.

Позицията на ПП по повод законопроекта за хартиените бюлетини, който вероятно скоро ще бъде внесен в НС и подкрепен от ГЕРБ и БСП, остава твърда.

"Нашата позиция е ясна още от миналата година. Ние сме против. Връщат един много стар процес, който дава възможност за много манипулации. Със сигурност нямаме единомислие по тази тема", категоричен е Василев.

Според него е много рано да се говори за втори или трети мандат. По неговите думи от ГЕРБ ще се опитат да съставят кабинет и това не е невъзможно да се случи. Той подчерта, че в рамките на предходното НС политическата група на ПП е имала същия брой народни представители, какъвто днес имат от ГЕРБ-СДС - 67, но въпреки фрагментарността на парламента са успели да сглобят кабинет без участието на ГЕРБ.

"Обещахме на нашите избиратели, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ и ще изпълним това си обещание", допълни Василев.

По негови думи втората политическа сила ще остане конструктивна опозиция, но това не е причина ГЕРБ и ПП да не отстояват заедно общи позиции там, където те съществуват.

Депутатът заяви, че изборът на Вежди Рашидов за председател на НС е бил "замитане на напрежението под килима". Той вярва, че след оттеглянето на кандидатурите за поста на председател на парламента от ПП и ГЕРБ в НС са били на път да открият правилния тон.

"Смени се тонът в зала - стана много по-малко нападателен, много по-консенсусен. Видя се, че със сила нищо не може да се прокара. Ако този процес беше продължил, щеше да се стигне до избор на истински председател на НС и да бъде много по-лесно да се състави кабинет", завърши Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
До: khao Третия мандат трябва да отиде при политическа сила ,която да го върне не по-рано от март 2023 докато народа подреди министерскките кресла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: mikimausсамо дето народа си върна статуквото... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
"НАРОДЪТ СРЕЩУ СТАТУКВОТО"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още