IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите в 48-ото Народно събрание положиха клетва

Надявам се това Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност, заяви президентът Румен Радев

10:12 | 19.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП: Оставаме последователни в борбата с модела на задкулисно управление

"БСП за България" остава последователна и принципна в борбата с модела на задкулисно управление и в борбата за правова и социална държава. Това декларира от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Няма как тези, на които са им пълни чекмеджетата, да седнат да се разберат с тези, които нямат нищо и са на площада", каза Нинова, цитирайки думи на президента Румен Радев от 2020 г.

Лидерът на "БСП за България" призова политическите формации в 48-ото Народно събрание да постигнат съгласие около бюджета за догодина.

От левицата ще искат увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните, две тарифи и таван на цените на ток, парно и газ, 850 лв. минимална работна заплата, необлагаем минимум, равен на прага на бедност - 504 лв., освобождаване от данък върху доходите на младежите до 26 години, втората година майчинство да е равно на минималната работна заплата, безплатни учебници и лекарства за децата до 14 г.

Според Нинова важните неща за решаване в държавата са - благосъстоянието на българския народ, финансовата стабилност и развитие на икономиката, безкомпромисната борба с корупцията и гарантиране на мира за българския народ и неговото достойнство.

От БСП продължават да са против предоставянето на военна помощ на Украйна. Ще гласуват и против предложението на служебното правителство за закупуване на изтребители на лизинг.

Социалистите ще поискат изслушване на ръководството на БНБ, в което експертите да кажат какви ще са последствията за България от влизането на страната в еврозоната. След като чуят изводите на БНБ, левите ще решат дали да подкрепят въвеждането на еврото у нас.

Корнелия Нинова допълни още, че ПГ на "БСП за България" ще предложи по-строги наказания за нарушителите на пътя и ще внесе декларация, осъждаща езика на омразата, агресията, унижаването на българското знаме и символи и на българския химн в Република Северна Македония.

Христо Иванов: Напът сме с висока вероятност да отидем към следващи избори

Напът сме с висока вероятност да отидем към следващи избори, заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов от "Демократична България". По думите му България е изправена пред множество кризи и служебното управление започва да изглежда не като изключение, а като част от ново правило.

Според него България навлиза в конституционна криза. По думите му фундаменталната причина, поради която българските политически партии не могат да формират трайно и стабилно правителство, „не е просто незрялост, безотговорност и лични отношения, а е проблемът с корупцията, по който не може да се проведе честен разговор".

Христо Иванов смята, че политическата ситуация може да се нормализира с постигане на съгласие, че трябва да имаме независим съд, прокуратура, която е политически неутрална и реално ефективна.

За него съдебната реформа е крайъгълен камък. „Това е абсолютно условие, ако някой търси подкрепата на "Демократична България" за управление", заяви Христо Иванов.

"България има нужда от управление, но не управление на компромиса. То ще бъде трудно, но това не означава, че трябва да бъде слабо, безгръбначно, без посока и амбиция", каза още Христо Иванов.

Стефан Янев: Българският народ ни изпрати тук, за да търсим решения

Българският народ ни изпрати тук, за да търсим решения, важни за гражданите и бизнеса, свързани с кризите, инфлацията, за бъдещето на България", заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Той обяви, че формацията се концентрира върху три теми – сигурност, справедливост и солидарност.

По думите му справедливостта изисква редът и правилата да се отнасят за всички и да се спазват за всички. „Има 10-15 личности, които ни разделят. Ще работим за механизъм за одит на дейността на тези 10-15 човека“, посочи той и заяви, че ако това не бъде направено, има риск държавата да бъде превърната в територия.

„Който работи в интерес на българския народ, в интерес на гражданското общество в България, е добре дошъл в лодката на „Български възход”, заедно да плаваме срещу течението”, каза Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още