IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви контраофанзива за връщане на превзетите от Русия южни райони

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда"

18:00 | 29.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Украинска военна техника в Киев на Деня на независимостта на 21 август. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Украинска военна техника в Киев на Деня на независимостта на 21 август. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Украйна днес обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява да си върне териториите в южната част на страната, превзети от руските сили от началото на инвазията – ход, който отразява нарастващата увереност на Киев на фона на доставките на западно въоръжение, предадоха Ройтерс и БТА.

Новината идва и на фона на информацията за това, че екип от организацията за ядрена безопасност на ООН пътува към Украйна, за да инспектира Запорожката АЕЦ – превзета от руските сили през март, но все още управлявана от украински служители – която се превърна в гореща точка на военните действия.

"Днес започнахме настъпателни действия в различни направления, включително в региона на Херсон", заяви говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк, цитирана от украински обществени медии.

В ранната фаза на войната Русия бързо превзе части от Южна Украйна близо до брега на Черно море, включително Херсон, в рязък контраст с проваления си опит да превземе столицата Киев, припомня Ройтерс. 

Украйна използва високотехнологични доставени от Запада оръжия, за да поразява руски складове за боеприпаси и да причини хаос в линиите за снабдяване. Гуменюк каза на пресконференция днес, че Украйна е поразила над 10 такива склада през последната седмица и добави, че това "безспорно е отслабило врага". Тя отказа да даде подробности за контраофанзивата и каза, че руските сили в Южна Украйна все още са "доста мощни".

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда" в своя публикация в Telegram. Крим се намира до Херсонска област. 

"Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж", написа Аксьонов в канала си в Telegram.

Съобщенията в украинските медии за предполагаемо настъпление на украинските въоръжени сили в Херсонска област не отговарят на действителността, градът живее спокойно, заяви заместник-началникът на военно-гражданската администрация на областта Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС. "Това е фалшификат. Настъплението на украинските въоръжени сили е илюзия, филм. Никой не напредва, никой не отстъпва. Всичко това е фантазия. Живеем спокойно, развиваме се", каза Стремоусов.

По-рано местен депутат и съветник на управителя на Херсонска област заяви пред украинската телевизия, че украинските сили са предприели контраофанзива на юг. "Днес имаше мощни артилерийски атаки по вражеските позиции .../ по цялата територия на окупираната Херсонска област. Това е съобщението, което чакахме от пролетта: че това е началото на края на окупацията на Херсонска област", каза Сергий Хлан пред телевизията, цитиран от AFP.

Той увери, че украинските сили имат преимущество на южния фронт след няколко удара в последните седмици срещу мостове в Херсонска област, които са имали за цел да затруднят логистиката на руската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: С 16 химарска от които 20 вече са унищожени ... толкова за съжаление. Помощите са малки все още (хомеопатични). Ако химарсите са 160 с обхват 500 км би било чудесно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Салдати убежали патамучта нада КУРИТ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Нас наxyeли на херсонское начравление, а тут же тpoлите гаварят, что ничто не стало? А вьi с ума сошли, что ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
earth1225
преди 1 година
Дано урките имат успех.Да се свършва цялата простотия :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Абе нз - ама като гледам сводките от бойното поле, по-скоро руснаците атакуват Николаев, отколкото укpите - Херсон... само това за "мощните артилерийски атаки" стига, за да се посмеем. То укрите ако имаха мощна артилерия, нямаше да са на тоя хал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 16
andy
преди 1 година
Те ако можеха да воюват, нямаше да са ги загубили тези територии. Но в пропагандата са добри. И укротроловете не спят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда" ======= конечно, так гаврили и за крайцери за остров Змийний, патом и за ударьi в Крим! Сейчас что измислят о салдати которьi убежали? Можеть будь что хотели малко джоггинг да сделать?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още