IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК регистрира 24 партии и 7 коалиции за вота досега

Българите в чужбина ще гласуват поне на 734 места в 61 държави

15:35 | 18.08.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Документи за вота на 2 октомври са подали 24 партии и 7 коалиции. Това обявиха от ЦИК на първия редовен брифинг във връзка с организацията на предстоящите избори за народни представители, насрочени за 2 октомври тази година.

Още текат проверки на документите, за да стане ясно дали ще има дерегистрирани. До 30 август ще стане ясен броят на регистрираните партии и коалиции за предсрочния вот. Дотогава тече срокът за тези, които са регистрирани вече за изборите, но имат желанието сами да бъдат заличени. До 27 август коалициите могат да нанасят корекции в състава си.

"Очакваме до края на деня да завършат проверките на 4 партии и една коалиция, за да стане ясно дали всички ще бъдат допуснати", уточни говорителят на ЦИК Росица Кирова, цитирана от БТА.

На 31 август ще се тегли жребият за поредността на явяването на партиите и коалициите на изборите, обяви другият говорител на изборната комисия Цветозар Томов. Той посочи, че се очаква в чужбина да бъдат разкрити 734 избирателни секции в 61 държави. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. 

"Вчера стана ясно, че в Германия ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса извън дипломатическите и консулските представителства", посочи Томов.

От ЦИК припомниха, че на сайта им е качен симулатор за машинно гласуване и помолиха медиите, които имат желание, да го публикуват и те на своите сайтове, за да няма притеснения у избирателите по какъв начин ще се гласува.

От Министерството на външните работи призоваха на брифинг днес българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване на предстоящите предсрочни избори. Ако бъдат събрани достатъчен брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата за гласуване би се разширила, както и броят на секциите в тях. До момента има подадени над 2500 заявления чрез електронната форма за заявление за гласуване.

Предварителната регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас.

„Министерството на външните е предприело действия и има организационно-технически и финансови ресурси за подготовка и провеждане на избори в около 800 избирателни секции. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 хил. бюлетини“, заявиха още от външното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още