IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЕП препоръча Украйна да получи статут на страна кандидатка за членство

Резолюцията има препоръчителен характер и подкрепата от Европейския парламент сама по себе си не означава, че това ще стане

19:44 | 01.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският парламент подкрепи резолюция за предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз.

По информация на агенция УНИАН „за“ са гласували 637 депутати, „против“ са били 13 души, а въздържали се – 26.

Това е само една част от процеса по евентуалното даване на статут. Тепърва за одобрение резолюцията трябва да бъде изпратена и на всички страни членки.

В документът също така се осъжда и руската агресия в Украйна.

Резолюцията има препоръчителен характер и подкрепата от Европейския парламент за предоставяне на такъв статут сама по себе си не означава, че това със сигурност ще се случи.

Текстът призовава институциите в ЕС да работят по въпроса с предоставянето на статут в съответствие с Член 49 от Договора на ЕС и на основание изпълнение на определени изисквания.

По-рано в понеделник украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че подписал официална молба страната му да бъде приета в ЕС. По-късно през деня президентите на осем страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, призоваха ЕС незабавно да предостави на Украйна статут на страна кандидат за членство в съюза и да започне преговори за членство.

„Ние, президентите на страните членки на ЕС България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения силно вярваме, че Украйна заслужава да получи перспектива за незабавно присъединяване към ЕС“, се казва в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Украйна не би трябвало да има шанс да влезе в ЕС в следващите 10 години ако се следва добрия разум. Защо трябва да им се дават фалшиви надежди със всички тези популистки ходове, явно всеки иска да се покаже като най-доблестния и щедрия в тази ситуация, че нашия премиер и той с мъжете тръгнал да подписва договори да кани Украйна, нищо че България е най-новата членка и дава най-малко пари за издръжката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още