IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ замразяват активи на Руската централна банка в страната

Министерството на финансите също така наложи санкции върху Руския фонд за преки инвестиции

16:52 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерство на финансите на САЩ в понеделник направи още една крачка напред в изолирането на Русия от световната икономика, обявявайки, че ще замрази активите на Руската централна банка, които се държат в САЩ, и ще наложи санкции върху Руския фонд за преки инвестиции – държавния инвестиционен фонд, който е управляван от близък съмишленик на президента Владимир Путин, съобщава New York Times.

Ходовете имат за цел да ограничат способността на Русия да използва собствената си военна хазна от международни резерви, за да притъпи въздействието на санкциите, които САЩ и европейските им съюзници наложиха в отговор на нападението на Русия срещу Украйна.

„Безпрецедентните действия, които предприемаме днес, значително ще ограничат възможността на Русия да използва активи, за да финансира дестабилизиращите си дейности, и са прицелени в  средствата, от които зависят Путин и вътрешният му кръг, за да позволят нахлуването му в Украйна“, каза финансовият министър Джанет Йелън в изявление.

В резултат на санкциите американците имат забрана да участват в сделки, които включват Руската централна банка, Националния фонд на благосъстоянието на Русия или финансовото министерство на страната.

Ходът представлява значителна ескалация на американските санкции, макар че министерството на финансите заяви, че прави изключение, за да гарантира, че трансакциите, свързани с енергийния износ на Русия, могат да продължат. То издава „общ лиценз“, за да разреши определени сделки, свързани с енергията, с Руската централна банка.

В събота Европейската централна банка, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ обявиха, че ще премахнат някои руски банки от системата за финансови разплащания SWIFT, основно забранявайки им да извършват международни трансакции, и ще наложат нови ограничения върху Руската централна банка, за да не ѝ позволят да използва огромните си международни резерви и да заобиколи санкциите.

Русия прекара последните няколко години укрепвайки защитата си срещу санкции, натрупвайки 643 млрд. долара в резерви с чужда валута отчасти чрез пренасочване на приходите си от петрол и газ. Новите ограничения от САЩ и съюзниците им срещу продажбата на рубли на Русия целят да ограничат способността на страната да подкрепя валутата си, изправяйки се пред нови санкции върху финансовия си сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още