Основният показател за инфлацията в Япония се задържа над целевата стойност на централната банка, предаде Bloomberg.
Потребителските цени, без да се включват пресните храни, са се повишили с 2,3% през октомври на годишна база, което е спад спрямо отчетените 2,4% през септември, съобщи Министерството на вътрешните работи в петък. Индексът, изключващ и цените на пресните храни, и енергийните разходи, е нараснал с 2,3% спрямо 2,1% месец по-рано.
Тези данни вероятно ще запазят курса на Японската централна банка (ЯЦБ) към по-нататъшно нормализиране на паричната ѝ политика с повишаване на лихвените проценти през следващите месеци, както прогнозираха повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg.
Малко по-бавното нарастване на цените до голяма степен се дължи на ефекта от периодичните стъпки на правителството да компенсира инфлационния натиск с фискална помощ.
На този фон цените на преработените храни са се повишили с 3,8%, което представлява ускорение спрямо регистрираните 3,1% през септември. Доклад на Teikoku Databank показва, че през октомври, месецът, в който започва втората половина на фискалния период, компаниите за хранителни продукти са повишили цените на 2911 артикула. Цената на ориза пък е скочила с цели 60%.
Макар че гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда се въздържа да даде ясни сигнали за вероятния момент на следващото повишение на лихвените проценти, много икономисти очакват този ход да настъпи или през декември, или през януари. Следващото си заседание на паричния орган ще се състои на 19 декември.