IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ намаляват заради спада при самолетите

Ако се изключи транспортното оборудване, поръчките растат с 0,4 на сто

18:34 | 25.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите поръчки за дълготрайни стоки от фабрики в САЩ намаляват през септември, тъй като спадът в поръчките на търговски самолети заличава ефектите от увеличаването при бизнес оборудването, съобщава Bloomberg.

Стойността на резервациите за дълготрайни стоки – артикули, предназначени да издържат най-малко три години – е спаднала с 0,8%, след ревизиран надолу спад със същата величина през август, показват данни на Министерството на търговията на САЩ. С изключение на транспортното оборудване, поръчките растат с 0,4%.

Поръчките за основни капиталови стоки, с изключение на самолети и военна техника, се увеличават с 0,5% след ръст от 0,3% месец по-рано.

В допълнение към спада в резервациите за търговски самолети, поръчките намаляват при компютрите и електронните продукти, както и тези за машини. Увеличение се наблюдава при моторните превозни средства и металните изделия.

Въпреки че много фирми все още се ангажират да правят дългосрочни инвестиции, несигурността около президентските избори през ноември и бъдещото търсене накара някои компании да действат предпазливо по отношение на плановете за разширяване. Повишените разходи по заеми също ограничиха разходите в някои части на бизнеса.

Поръчките на дълготрайни стоки се понижават през септември. Графика: Bloomberg Поръчките на дълготрайни стоки се понижават през септември. Графика: Bloomberg

В същото време по-нататъшното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв може да помогне за засилване на търсенето и да съживи изпитващия затруднения производствен сектор.

Докладът показва, че доставките на основни капиталови стоки са намалели с 0,3%. Икономистите ще използват цифрата, за да подобрят своите оценки за инвестициите в оборудване в правителствения доклад за брутния вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие.

Доставките на основни капиталови стоки намаляват през четири от последните пет месеца.

Последните резултати може също да са повлияни от стачката на работниците в Boeing Co., както и от прекъсванията, причинени от урагана „Хелийн“.

Докладът на Министерството на търговията за дълготрайните стоки показва, че поръчките на търговски самолети са се сринали с 22,7% след спад от почти 20% месец по-рано.

Въпреки че Boeing отчете 65 поръчки през септември спрямо 22 броя месец по-рано, правителствените данни невинаги корелират с месечните данни на производителя на самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още