IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови икономически данни засилват очакванията за възстановяване на еврозоната

През по-голямата част от последните две години икономиката на 20-членния съюз се разширяваше с най-бавния възможен темп

13:54 | 25.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През септември банковото кредитиране в еврозоната бележи по-голямо възстановяване, а настроенията на германския бизнес се подобряват повече от очакваното през октомври. В същото време инфлационните очаквания на потребителите в зоната с единна валута се подобряват. Това затвърждава мнението, че икономиката на еврозоната се оттласква от дъното, макар и да не се вижда бързо възстановяване, предава Ройтерс.

През по-голямата част от последните две години икономиката на 20-членния съюз се разширяваше с най-бавния възможен темп, а централните банкери многократно отлагаха прогнозите си за възстановяване, което породи съмнения дали изобщо ще настъпи.

„И двата доклада са по-скоро окуражаващи знаци, отколкото сигнали за по-силни завои“, коментира икономистът от JPMorgan Грег Фузеси.

Кредитирането на компаниите в еврозоната е нараснало с 1,1% през септември, което е най-високият му темп на растеж от средата на 2023 г., а на домакинствата - с 0,7%, което също е най-високото му ниво от октомври миналата година, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

В абсолютна стойност обемите на кредитиране обаче са били сравнително скромни, като заемите за домакинствата са нараснали с 9 млрд. евро, а за фирмите - с 19 млрд. евро, съобщи ЕЦБ.

Неотдавнашно проучване на банковото кредитиране показа, че обемите могат да нараснат допълнително, особено при ипотечните кредити за домакинствата, след като лихвите на ЕЦБ вече са доста под върховите си стойности. По-нататъшното им намаляване е напълно отразено в цените, като се очаква най-ниското равнище на основния лихвен процент да достигне под 2%, което е по-малко от половината от най-високата му стойност в началото на годината.

Според отделно проучване на ЕЦБ инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната са продължили да се понижават през септември, което дава допълнителна увереност на централните банкери, че те могат да постигнат целта си по-рано, отколкото се смяташе досега.

През следващите 12 месеца се очаква цените да нараснат с 2,4%, което е забавяне спрямо 2,7% през август и най-ниското ниво от септември 2021 г. насам, съобщи ЕЦБ в петък в месечното си проучване. Измерителят за следващите три години се понижава до 2,1% от 2,3% - най-ниската стойност от нахлуването на Русия в Украйна насам и съвсем малко над целта от 2%.

Същевременно през октомври бизнес климатът в Германия се е подобрил повече от очакваното, показва проучване на института Ifo. Това дава известна глътка въздух на икономиката, която вероятно ще се свие през втората половина на тази година.

Институтът Ifo съобщи, че индексът му на бизнес климата за най-голямата икономика в еврозоната се е повишил до 86,5 пункта през октомври от 85,4 пункта през предходния месец, което е над нивото от 85,6 пункта, прогнозирани от анализаторите в анкета на Ройтерс.

„Днешното възстановяване на бизнес климата на Ifo говори срещу дълбока рецесия“, заяви икономистът на Commerzbank Йорг Кремер. „По-вероятният сценарий остава стагнация през зимното полугодие, последвана от анемично възстановяване от пролетта нататък“.

По-силно възстановяване обаче е малко вероятно, тъй като германското правителство не предприема решителни действия срещу многогодишната ерозия на конкурентоспособността, добави Краемер.

В други данни измерителят на ЕЦБ за паричното предлагане в еврозоната М3, разглеждан от някои като индикатор за бъдещия икономически растеж, се разшири с 3,2% - ниво, достигнато за последен път през декември 2022 г., и над очакванията за 3,0% в анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още