IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Могат ли да навредят на Европа митата на Доналд Тръмп?

ЕС все повече разчита на износа към САЩ, което го прави уязвим на потенциалните шокове от търговската политика на републиканеца

19:40 | 24.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Getty
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Getty

Доналд Тръмп има коз относно търговията в ръкава си, за който настоява, че не се страхува да използва, ако бъде преизбран за втори президентски мандат в САЩ през ноември: универсално мито до 20% върху всички внасяни от чужбина продукти, пише Euronews.

„След любовта и религията, това е най-красивата дума: мита“, изтъква Тръмп по време на митинг в Северна Каролина.

Митото е данък, наложен върху чуждестранни стоки при влизането им в дадена страна, като местният вносител се очаква да плати сметката, поне на хартия.

Тръмп заплаши да наложи 60% мито върху китайските продукти и до 200% върху колите, произведени в Мексико.

Кандидатът за президент на републиканците разчита на инструмента за търговия, за да задвижи местния бизнес в САЩ, да създаде работни места и да намали федералния дефицит чрез допълнителни данъчни приходи.

Но неговите критици предупреждават, че икономическата тежест от подобни мита може да бъде прехвърлена върху американските потребители, докато съюзниците в чужбина – включително в Европа – се страхуват, че съпътстващите щети от налозите на Тръмп могат да бъдат опустошителни.

Какво ще се случи с търговията между ЕС и САЩ?

Търговските отношения между Европейския съюз (ЕС) и САЩ достигат стойност около 1 трлн. евро в стоки и услуги годишно, повече от която и да било друга подобна двустранна връзка в света.

ЕС печели най-много от търговията със стоки, като регистрира излишък от 156 млрд. евро само миналата година срещу дефицит в услугите от 104 млрд. евро.

Общо мито от 10% или 20% би направило по-скъпо за американските компании да внасят стоки от ЕС, което означава, че износът на блока през Атлантическия океан може да спадне с до една трета в някои сектори, става ясно от някои от най-радикалните икономически оценки.

Сектори като машини, превозни средства и химикали, които заедно съставляват 68% от износа на ЕС за САЩ през миналата година, ще бъдат най-силно засегнати.

Това би направило Германия, икономическият двигател на европейския блок, особено уязвима на сътресения, като се има предвид нейната зависимост от износа за САЩ в тези сектори.

Може ли това да тласне ЕС към рецесия?

Въпреки че икономистите не са единни относно степента на щетите, повечето са съгласни, че митата на Тръмп ще нанесат опустошителен удар на европейската икономика.

Повсеместно мито от 10% би намалило брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната с 1%, изчислява Goldman Sachs. По- радикални прогнози гласят, че митата на Тръмп ще намалят растежа на еврозоната с 1,5% до 2028 г.

Подобен сценарий би тласнал икономиката - която вече е под натиск - до ръба на рецесията.

Други икономисти изчисляват, че 10% мита в най-лошия случай биха могли да ограничат растежа на германския БВП до 1,6%, докато въздействието върху други големи икономики като Испания би било значително по-малко - забавяне с 0,5%.

Вторичните трусове може да включват и загуба на работни места. Според оценки на Европейската комисия (ЕК) трансатлантическата търговия и инвестиции пряко поддържат около 9,4 милиона работни места както в ЕС, така и в САЩ.

Но през последните години блокът укрепва своя арсенал за търговска защита, включително чрез отговор на високите мита, наложени от Тръмп върху стоманата и алуминия от ЕС на стойност 6,4 млрд. евро по време на президентството му.

Трансатлантическото търговско примирие, което временно разреши този спор от ерата на Тръмп, изтича на 21 март 2025 г., само два месеца преди следващата президентска администрация да влезе в Белия дом.

Неизбежна ли е търговска война?

Обещанието на Тръмп да наложи 60% мито върху вносните стоки от Китай представлява реален риск ЕС да бъде въвлечен в тотална търговска война.

„Мита върху китайските стоки, влизащи в САЩ, неизбежно ще пренасочат много продукти към европейския пазар“, комнетира Андре Сапир, старши сътрудник в Bruegel и бивш икономически съветник на председателя на ЕК Романо Проди.

„ЕС ще трябва да отговори на това с ответни мерки. Ще трябва да се защити“, категоричен е той.

Това може да засили търговското напрежение между Брюксел и Пекин, което ескалира след решението на ЕС да наложи наказателни мита върху произведените в Китай електрически превозни средства.

„ЕС не прави това, което САЩ правят по отношение на дистанцирането спрямо Китай и намаляването на вноса. Това е едно от малкото неща, които поддържат европейската икономика на повърхността“, обяснява Зак Майерс, помощник-директор в Центъра за европейска реформа (CER).

Може ли ЕС да договори изключение?

Блокът вероятно ще се стреми да сключи сделка с Тръмп, преди да избере ответни мита, прогнозират анализатори.

„ЕС и други страни ще имат желание да предложат на Тръмп морков“, смята Майерс. „Точно това видяхме по време на президентството на Тръмп, когато председателят на ЕК и китайските лидери подписаха тези споразумения за закупуване на американски стоки“, припомня той.

Икономическите съветници на Тръмп биха могли да обмислят ограничаване на амбициите му относно митата, за да избегнат потенциални сътресения за американската икономика.

Икономистите казват, че този ход неизбежно ще доведе до ускорена инфлация и че американските вносители могат да решат да прехвърлят цената на митата върху потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 ... и твой житейски принцип! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 дни
*ЕС все повече разчита на износа към САЩ, което го прави уязвим на потенциалните шокове от търговската политика на републиканеца* - Когато си си дал ггъззот под наем, имаш право да викаш само *ох, колко ми е гот!* - стара римска мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още