IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия се изправя пред риск от стагнация

Данъчните приходи до 2028 година ще бъдат с общо 58 млрд. евро по-малко от очакваното, сочат данни

17:56 | 24.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската икономика е пред риск от стагнация в следващите месеци, предупреждава централната банка (Бундесбанк) в своя прогноза за развитието на страната. Институцията посочва, че вероятно през третото тримесечие ще има слабо понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) след спад от 0,1% през второто тримесечие.

Очакванията са до края на годината БВП да се задържи без сериозни изменения, пише Bloomberg. Германската централна банка пише в своя месечен обзор, че това не означава, че страната навлиза в рецесия в смисъл на широкообхватен и продължителен спад на икономическото развитие, но продължава фазата на слабост, в която се намира от средата на 2022 година.

От банката отбелязват, че индустриалната активност е слаба, макар че има известно повишение при производството на автомобили - основен двигател на германската икономика. Прогнозите на институцията са за известно повишаване на БВП през 2025 г. с ограничен темп.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

В последните месеци най-голямата европейска икономика се бори с отстъплението в най-важния си икономически сектор и това породи опасения за конкурентоспособността на страната и нейните дългосрочни перспективи за растеж, отчитат още от Бундесбанк.

Икономически растеж е необходим, категоричен е и финансовият министър Кристиан Линднер. Той отчете, че данъчните приходи в периода 2024 - 2028 г. ще бъдат със средно с около 13 млрд. евро годишно по-ниски от прогнозираното, или общо с малко над 58 млрд. евро. За 2024 г. разминаването е от 3,4 млрд. евро, допълва Ройтерс.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Линднер отчете, че намалението се дължи на забавянето на икономиката и допълни, че страната се нуждае от промяна, която да донесе повече динамика в реалната икономика.Очакваният спад на приходите от данъци повдига още по-остро въпроса как правителството ще запълни недостига от около 10 млрд. евро в бюджета за 2025 г. Проектът беше представен през юли и се очаква да бъде разгледан от долната камара на парламента през ноември.

Германската икономика е напът да запише втора поредна слаба година за първи път в последните около 20 години, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Gna
преди 1 ден
Само от много стягане да не се изпуснат в гащите тия п-осерковци д-ърти. Пратете им памперси майка им ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още