IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на частния сектор в еврозоната отново се размина с растежа

Проблемите на Германия и Франция натежават върху целия регион

13:07 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тенденцията към спад в активността на частния сектор в еврозоната се удължи за втори пореден месец, като проблемите на двете най-големи икономики в региона натежаха върху производството и има малко признаци за предстоящо възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната на S&P Global се повиши до 49,7 пункта през октомври от 49,6 пункта за предходния месец – оставайки под прага от 50 пункта, разделящ растежа от свиването. Нивото отговаря на прогнозите на анализаторите.

Резултатите няма да допринесат много за облекчаване на страховете, че еврозоната отново изпада в стагнация след силното начало на 2024 г. Германия е основният виновник тук, тъй като нейните индустриални компании изпитват затруднения заради по-скъпата енергия и слабото китайско търсене. Въпреки че повишаването на индекса дава надежда, че производството може да нарасне през това тримесечие, проблемите на Франция се задълбочават.

Слабостта предизвика тревога в Европейската централна банка (ЕЦБ), която миналата седмица понижи лихвените проценти за трети път тази година, отбелязвайки първите последователни намаления от цикъла.

„Перспективите за растеж отслабнаха доста ясно през последните няколко месеца, което също може да увеличи дезинфлационния натиск“, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен по-рано тази седмица от Вашингтон. „Трябва да имаме предвид – вероятно също така да сме загрижени – относно възможността за по-бавна инфлация“.

Активността на частния сектор в еврозоната остава в зоната на свиване. Графика: Bloomberg Активността на частния сектор в еврозоната остава в зоната на свиване. Графика: Bloomberg

Инвеститорите на борсите очакват повече подкрепа за икономиката от паричната политика, които засилиха залозите, след като септемврийските икономически показатели за еврозоната не оправдаха очакванията. Сега те очакват поредица от намаления, докато лихвеният процент по депозитите не достигне 2% в средата на 2025 г., спрямо нивото от 3,25% в момента.

Германия, където производителите на автомобили, включително Volkswagen AG, съкращават служителите си, отбеляза повишаване на PMI индекса, въпреки че мярката остава под 50 пункта. Във Франция ситуацията се влоши, като нейният показател падна до 47,3 пункта.

Отвъд тези две страни производството в региона се увеличава с най-бързия си темп от четири месеца, изтъква S&P Global. Компанията обаче предупреждава, че фирмите в еврозоната все повече се стремят да намалят броя на персонала през октомври, тъй като заетостта намалява за трети пореден месец, с най-бързия темп от 2020 г.

Междувременно компаниите в сектора на услугите отчитат по-малко на брой нови поръчки и натрупаната работа се свива от шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още