IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в Германия се подобрява, но икономиката на Франция е в затруднение

Спадът във Франция се засилва заради „остро и ускорено свиване“ на търсенето, което е по-ясно изразено в производството, отколкото в услугите

11:56 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в двете най-големи икономики в еврозоната продължава да се свива и този месец, макар че признаците за живот в Германия може би предвещават завръщане към растеж през настоящото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Свиването на частния сектор в страната е отслабнало през октомври. Експресният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се е повишил до 48,4 пункта от 47,5 пункта предишния месец. Макар че това все още е под границата от 50 пункта, разделяща разширяването от спада, резултатът надвишава слабото повишение, очаквано от икономисти в проучване на Bloomberg.

„Началото на четвъртото тримесечие е по-добро от очакваното“, коментира главният икономист на Hamburg Commercial Bank Сирус де ла Рубия. „Тъй като услугите растат с по-бърз темп, а производството не се свива толкова бързо, колкото предишния месец, растежът през четвъртото тримесечие е отчетлива възможност“.

Спадът във Франция обаче се засилва заради „остро и ускорено свиване“ на търсенето, което е по-ясно изразено в производството, отколкото в услугите, заяви S&P Global. PMI индексът спада до 47,3 пункта от 48,6 пункта, докато анализаторите прогнозираха подобрение.

Двете страни биват възприемани като основните причини за по-широкото забавяне в еврозоната, което вече накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да ускори разхлабването на паричната си политика миналата седмица.

Трейдърите снижиха залозите си в четвъртък, оценявайки приблизително на 50% вероятността за намаление на основните лихви с половин процентен пункт на следващото заседание на ЕЦБ през декември.

Производственият сектор отдавна се задъхва от комбинацията от слабо търсене на ключови експортни пазари като Китай и структурни проблеми у дома – включително високи енергийни разходи и несигурна политика. Макар че през последните месеци изглеждаше, че тази слабост се разпространява и върху услугите, поне в Германия този сектор възвръща ролята си да подкрепя цялостната икономика през този месец.

Във Франция ситуацията в тази част от икономиката се влоши допълнително от септември, когато PMI индексът спадна след края на летните Олимпийски игри, осигурили временен тласък. Правителството също така планира да повиши данъците и да намали разходите, за да овладее бюджетния дефицит.

„Франция остава в капана на икономическия спад в началото на четвъртото тримесечие, като предизвикателствата от третото тримесечие се запазват“, казва Тарик Камал Чаудри, икономист в Hamburg Commercial Bank. „Въпреки предсрочните избори преди четири месеца несигурността продължава да витае над икономическите перспективи“.

Данните ще бъдат внимателно разгледани от представителите на ЕЦБ, които обсъждат посоката на лихвите. Публикуваните PMI индекси са първата важна информация, която излиза след решението от миналата седмица да се намалят разходите по заемите за трети път тази година.

Икономическата слабост накара инвеститорите да спекулират, че на срещата през декември може да се наложи централните банкери да пристъпят към по-голямо понижение. Някои представители на ЕЦБ са особено обезпокоени от пазара на труда, където ранни сигнали сочат отслабване на търсенето.

Според S&P Global заетостта в Германия е намаляла с най-бързия темп от юни 2020 г. насам, въпреки че съкращенията на персонала във Франция са били само „незначителни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още