IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лагард: Трябва да бъдем предпазливи с понижаването на лихвите

Трейдърите очакват по-бърз темп на спад на лихвените проценти

23:09 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да бъде предпазлива, когато решава за нови понижения на лихвите, и трябва да се води от постъпващите данни, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Трейдърите засилиха очакванията си за по-бързо и възможно по-голямо понижение на лихвите от ЕЦБ, след като редица централни банкери предупредиха за риск от инфлация под целта на централната банка от 2%, значителна промяна в тона след двегодишна кампания за овладяване на цените.

Лагард не коментира пряко пътя за лихвите, но изглежда охлади пазарните спекулации.

„Трябва да бъдем предпазливи, тъй като ще постъпват данни и те ще ни покажат какво е състоянието на икономиката, на инфлацията, на основната инфлация“, заяви тя на събитие във Вашингтон. „Ще има аспект на преценка в нашите решения, но всъщност трябва да бъдем предпазливи, когато ги вземаме“, изтъкна Лагард.

На отделно събитие във Вашингтон, където се събраха централни банкери за ежегодните срещи на МВФ и Световната банка, главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че все още очаква възстановяване на икономиката на еврозоната, въпреки че „последните данни повдигнаха някои въпроси“.

ЕЦБ понижи ключовата си лихва с 25 базисни пункта до 3,25% миналата седмица, трето понижение тази година. Ръководителите на централната банка обсъждат колко бързо трябва да намалеят лихвите и как да сигнализират за плановете си на инвеститорите.

По-широкият тон, подсказващ намаляване на риска, идва в момент, когато инвеститорите ограничават очакванията си за бързо смекчаване на политиката заради признаци, че американската икономика остава силна.

Португалският централен банкер Марио Сентено заяви, че лихвите може да бъдат понижени с 50 базисни пункта на следващото заседание на банката на 12 декември.

„Трябва да следим постъпващите данни, тенденцията при данните, която наблюдаваме, и със сигурност понижение с 50 базисни пункта трябва да бъде вариант, тъй като продължаваме да бъдем зависими от данните, а те печелят точки в тази посока“, коментира той пред CNBC.

Дори нидерландският централен банкер Клаас Кнот, в миналото категоричен „ястреб“, заяви, че ЕЦБ може „да продължи да понижава лихвите, докато достигнат неутрална територия“, която икономисти определят на ниво от около 2-2,5%.

Неутралните лихвени проценти означават, че те нито стимулират, нито ограничават икономическия растеж.

Но италианският централен банкер Фабио Панета заяви, че ЕЦБ може да бъде принудена да намали лихвите отвъд това ниво, до достатъчно ниско равище, за да стимулира икономиката.

„Не бих приел за даденост предвид темпа на дезинфлация и слабостта на реалната икономика, че трябва да спрем на неутралното ниво и не можем да изключим вероятността да слезем под неутралното равнище“, заяви той на събитие на Международния валутен фонд.

Пазарите очакват понижение на лихвите с 25 базисни пункта на 12 декември и прогнозират, че има вероятност за спад с 50 базисни пункта. Очаква се лихвите да намалеят до 2% до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още