IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германският икономически министър иска да стимулира икономиката чрез фонд за инвестиции

Създаването на климатично неутрално модерно промишлено бъдеще изисква мащабни инвестиции - както държавни, така и частни, заяви Роберт Хабек

17:11 | 23.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският икономически министър Роберт Хабек представи днес планове за справяне със слабия растеж във водещата европейска икономика, като за начало предлага фонд за стимулиране на инвестициите и промяна на курса на германската бюджетна политика, предаде Ройтерс. 

Създаването на климатично неутрално модерно промишлено бъдеще изисква мащабни инвестиции - както държавни, така и частни, които са блокирани от ограничителната бюджетна политика на Германия, твърди Хабек в документ от 14 страници. 

"В бюджета има малко пространство за маневриране, за да се даде възможност за частни и държавни инвестиции със значително по-голям мащаб от сегашния", пише той.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи значително тази седмица прогнозите си за Германия. Икономиката на никоя друга голяма индустриализирана страна не е отслабена до такава степен, отбелязва Ройтерс.

Хабек, за когото се твърди, че ще е кандидатът на "Зелените" за канцлер на предстоящите избори догодина, се "прицелва" най-вече в заложения в конституцията таван върху разходите.

Дълговата спирачка е от ключово значение за Свободната демократическа партия (СДП), която управлява заедно със "Зелените" и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц.

За да я заобиколи обаче Хабек иска да въведе мултимилиарден "Фонд Германия", който да бъде предоставен за модернизиране на инфраструктурата и да предостави "небюрократична" инвестиционна премия от 10 на сто за всички компании. 

Предложеният фонд ще се фокусира най-вече върху малки и средни компании, големи корпорации и стартъпи. Инвестиционната премия ще бъде компенсирана от данъчните задължения на компаниите.

Тази мярка ще бъде валидна за период от 5 години, като по-значителният икономически растеж трябва да гарантира, че държавният дълг ще нараства само умерено спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

Хабек, който ще е част от германската правителствена делегация на започващото днес официално посещение в Индия за разговори по търговски и инвестиционни въпроси, призова също и за намаляване на търговските сделки със страни като Индия и Индонезия, които са съсредоточени върху промишлените стандарти и загърбват селскостопанските стоки.

Заместник-председателят на СДП Волфганг Кубицки заяви, че предложенията на Хабек могат да бъдат взети под внимание само ако няма достатъчна политическа подкрепа за премахване на дълговата спирачка.

Кубицки каза пред в. "Райнише пост", че е необходимо да се уточни колко ще струва подобна мярка на сегашните и бъдещи данъкоплатци.

Генералният секретар на ГСДП Матиас Мирш приветства предложението и заяви, че е от ключово значение всички партии да работят конструктивно за това как да укрепят германската икономика.

Планираната за идната седмица среща на върха, на която Шолц ще се срещне с промишлени асоциации, синдикати и компании "е точното място за тази цел", отбеляза той пред "Райнише пост".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
*Създаването на климатично неутрално модерно промишлено бъдеще изисква мащабни инвестиции - както държавни, така и частни* - точно така, виж през една статия нагоре резултатът от тези *инвестиции* в Световната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още