IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализаторите очакват „по много от същото“ за бизнеса през 2025 г.

Бизнесът обаче „не спи и иска промяна“ – включително и българският, смята Светослав Димитров от „Адванс експертни оценки“

13:20 | 23.10.24 г.

За 2025 г. анализаторите очакват за бизнеса по много от същото като 2024 г., което не е най-добрият вариант и в Европа, и в световен мащаб. Това коментира Светослав Димитров, инвеститор в „Адванс експертни оценки“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако гледаме нашия континент, определено не ни чака нищо толкова розово. Очаква ни от същото, което е полусиво“, каза той.

По думите му изводите от бизнес конференция, проведена в София във вторник, са свързани с това, че компаниите имат нужда от създаване на глобални партньорства, за да оцелеят в конкурентния климат.

Според Димитров инвестициите няма да спрат никъде. Той смята, че експертите са малко по-скептични отколкото трябва.

Те обявиха за Европа, че фармацията е секторът, който свети в зелено, но според това не е единственият сектор – бизнесът продължава да се развива, но е важно в какви условия се работи и как се създават условия той да се конкурира с останалия свят, каза той.

По думите на Димитров дигиталните бизнеси са глобални и много по-малко зависими от регионалните конфликти.

Той смята, че Европа не се справя добре икономически както поради географското си положение, така и поради натрупаната инерция, която не е превърната в старт за нещо ново.

„Продължихме да се движим в един комфорт, в едно русло, което сме си създали и това ще ни попречи“, каза той.

Според Димитров обаче бизнесът „не спи и иска промяна“ – включително и българският бизнес. Това е водещото, което ще промени ситуацията в Европа, каза той.

По думите му на ниво Европейски съюз липсва стратегия как да започнем да наваксваме конкурентното си изоставане спрямо останалия свят.

Трябва да се адаптираме към останалия свят. Това е нещо, което всички очакват и от европейските политици не само на ниво ЕС, но и на местно ниво, смята Димитров.

Държавите членки често създават различни законодателства, което пречи на развитието на компаниите, показвайки нуждата от синхронизирано законодателство и мерки.

Според него изкуственият интелект дава изключително ефективни решения за бизнесите и позволява на компаниите да преминат в следващия си етап на развитие. Секторите, в които се борави с огромни количества данни, могат да се възползват от технологията, което ще повиши конкурентоспособността и продуктивността на служителите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още