IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оли Рен: Слабият растеж в еврозоната засилва дезинфлационния натиск

Финландската централна банка в момента оценява естествения лихвен процент в еврозоната на „между 0,2-0,8%“, изтъква нейният гуверньор

21:55 | 22.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото забавяне в еврозоната може да задълбочи охлаждането при потребителските цени, изтъква членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

„Дезинфлацията в еврозоната продължава“, изтъква управителят на Финландската централна банка от Вашингтон. „Перспективите за растеж показват доста ясно отслабване през последните няколко месеца, което също може да увеличи дезинфлационния натиск“.

Тъй като инфлацията вече е под целта на ЕЦБ от 2%, докато икономиката на еврозоната флиртува с рецесията, инвеститорите залагат на поредица от намаления на лихвите през следващите месеци. След намаляването на разходите по заемите от миналата седмица, централните банкери остават мълчаливи относно бъдещите действия, въпреки че е много вероятно да предприемат подобни мерки през декември.

Рен повтори позицията на ЕЦБ, че скоростта и обхватът на намаленията на лихвите ще зависят от „перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и гъвкавостта на паричната политика“.

По-рано във вторник гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че посоката на разходите по заемите на ЕЦБ е ясна, но темпът, с който те ще бъдат намалени, все още предстои да бъде определен.

Междувременно управителят на централната банка на Австрия Роберт Холцман каза, че по-бързото от очакваното отстъпление на цените ще позволи на ЕЦБ отново да понижи лихвите скоро. Неговият португалски колега Марио Сентено по-късно изтъкна, че централните банкери от еврозоната ще бъдат готови да обмислят ускоряване на разхлабването на паричната политика, ако данните предполагат такъв ход.

Рен каза, че така нареченото меко кацане - когато инфлацията спадне без големи загуби на работни места или икономическо забавяне - "изглежда правдоподобно за еврозоната".

„Въпреки това се очаква растежът да остане бавен“, добави той.

Рен също така посочи, че експертите от Финландската централна банка в момента оценяват естествения лихвен процент в еврозоната на „между 0,2-0,8%“. При цел за инфлация от 2% това би означавало, че номиналният неутрален процент, който нито стимулира, нито ограничава икономиката, ще бъде между 2,2% и 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още