IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сентену от ЕЦБ: Ако данните позволяват, ще ускорим понижението на лихвите

Управителят на Португалската централна банка очаква инфлацията да се ускори през предстоящите месеци, като надхвърли с малко целта от 2% през следващите тримесечия

20:18 | 22.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да обмисли ускоряване на облекчаването на паричната политика, ако данните позволяват това, заяви членът на Управителния съвет на регулатора Марио Сентену, цитиран от Bloomberg.

„Дали трябва да понижим лихвите с 25 базисни пункта или с 50 базисни пункта – това е нещо, което данните ще ни кажат“, изтъкна управителят на Португалската централна банка в кулоарите на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. „Не мисля, че Управителният съвет няма да обмисли по-бързо следване на траекторията, ако данните ни кажат да направим това – възможно е“, добавя той.

Миналата седмица ЕЦБ понижи основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт за трети път тази година на фона на бързото охлаждане на инфлацията и по-слабата икономическа активност. Инвеститори и анализатори очакват серия от последователни намаления, докато лихвеният процент по депозитите – който в момента е 3,25% – достигне 2% или дори по-ниско ниво около средата на 2025 г.

Пазарите потвърдиха залозите за намаление на лихвените проценти с половин процентен пункт през декември, повишавайки вероятността за това до 28% от около 20% по-рано.

Сентену изтъква, че вижда „паричната политика като продължаване на този постепенен, но стабилен, предвидим път към по-неутрално ниво на лихвения процент“.

Той подчерта, че такъв неутрален лихвен процент може да бъде „2% или малко под 2%“ и че текущият лихвен процент „все още е много над това неутрално ниво, така че този процес трябва да продължи“.

Сентену, един от най-умерените по отношение на лихвените корекции служители на ЕЦБ, заяви, че инфлацията ще се ускори през предстоящите месеци, като очаква тя да надхвърли с малко целта от 2% през следващите тримесечия.

Ден по-рано Гедиминас Шимкус, гуверньор на Литовската централна банка, подчерта, че разходите по заемите в еврозоната ще бъдат допълнително намалени, ако тенденцията за забавяне на инфлацията се запази.

Той обаче не пожела да прогнозира резултата от следващото заседание на базираната във Франкфурт финансова институция.

„Посоката е ясна и тя е по-малко рестриктивна парична политика. Но все още не мога да кажа какво ще бъде решението през декември“, заяви финансистът.

Гедиминас Шимкус посочи, че централните банкери ще имат по-ясна представа за икономическите тенденции след два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още