IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ прогнозира по-слаб ръст на българската икономика, но и по-бавна инфлация

Като цяло Фондът е оптимистично настроен за развитието на световната икономика

16:02 | 22.10.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Международният валутен фонд (МВФ) отново понижи прогнозата си за ръста на българската икономика през 2024 г., но подобри очакванията си за инфлацията. Това показват данните от новия Преглед на световната икономика на фонда.

За настоящата година сега фондът очаква икономически растеж от 2,3%. Това е поредна низходяща корекция на прогнозите, след като през април ги понижи до 2,7% спрямо предходните очаквания за ръст от 3,2%.

В същото време обаче МВФ прогнозира инфлацията да достигне 2,8% тази година спрямо 3,4% в доклада от април, което бележи значително подобрение. В преходния доклад, от октомври 2023 г., очакванията бяха за 3%.

Що се отнася до 2025 г., фондът прогнозира, че ръстът на икономиката ще се ускори леко до 2,5%. Това обаче отново е под предишните очаквания за 2,9%. За след пет години, т.е. 2029 г., перспективите сочат увеличение от 2,6%, т.е. стабилен ръст през периода.

По отношение на инфлацията очакванията са тя да продължи забавянето си, достигайки 2,6% през 2025 г. и 2,0% през 2029 г., което представлява минимална низходяща корекция спрямо предишния доклад.

Дефицитът по текущата сметка обаче ще продължи да се влошава със стабилен темп – от 0,3% от БВП през 2023 г. до 1,0% през настоящата година и 1,7% през следващата, смята МВФ. Безработицата обаче ще продължи да се свива – до 4,3% през 2024 г. и 4,2% през 2025 г.

Глобални прогнози

Като цяло Фондът е оптимистично настроен, коментирайки, че изглежда глобалната битка срещу инфлацията до голяма степен е спечелена, макар че в някои страни ценовият натиск продължава.

След като достигна връх от 9,4% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г., МВФ прогнозира, че общата инфлация ще се забави до 3,5% до края на следващата година, което е малко под средната стойност през двете десетилетия преди пандемията. За тази година очакванията са за 5,3%, което е с 0,1 пр.п. по-малко спрямо предишната прогноза.

В повечето държави инфлацията сега се движи близо до целевите стойности на централните банки, което проправя пътя за облекчаване на паричната политика.

Въпреки добрите новини за инфлацията, негативните рискове се увеличават и вече преобладават в перспективите. Ескалация на регионалните конфликти, особено в Близкия изток, може да доведе до сериозни рискове за фондовите пазари. Промяна към нежелани търговски и индустриални политики може да предизвика значително намаляване на производството спрямо основната прогноза. Паричната политика може да остане затегната прекалено дълго и глобалните финансови условия могат рязко да се затегнат.

Световната икономика остана необичайно устойчива по време на дезинфлационния процес, коментират от БВП. Очаква се растежът да се задържи стабилен на ниво от 3,2% през 2024 г. и 2025 г., но в някои страни с ниски доходи и развиващи се икономики се наблюдават значителни низходящи корекции на растежа, често свързани със засилването на конфликти.

 

В развитите икономики като цяло растежът също ще остане стабилен през тази и следващата година на ниво от 1,8%, а за развиващите се ще бъде малко по-бърз, но също ще остане без промяна през 2025 г. спрямо настоящата година – 4,2%.

По отношение на отделните страни за САЩ се очаква забавяне на растежа от 2,8% през тази година до 2,2% през 2025 г. За еврозоната обаче прогнозите са обратните – ускоряване от 0,8% до 1,2%, но въпреки това развитието е значително по-бавно от това на САЩ.

 

За Германия МВФ прогнозира стагнация за 2024 г., но ускоряване до 0,8% през следващата година. Икономиката на Франция ще се развива стабилно с темп от 1,1% и през двете години, а на Италия – леко ще се ускори от 0,7% тази година до 0,8% през следващата. По отношение на Великобритания също се очаква подобрение на растежа от 1,1% до 1,5%.

За сметка на това обаче прогнозите за Китай никак не са положителни. След като успя да постигне икономически растеж от 5,2% през миналата година, той ще се забави до 4,8% през 2024 г. и дори до 4,5% през 2025 г.

По отношение на Русия очакванията са за рязко забавяне на растежа от 3,6% през настоящата година до 1,3% през следващата, а за Украйна – от 3,0% до 2,5%. За сметка на това обаче инфлацията в Украйна ще се ускори до 9,0% през 2025 г. от 5,8% тази година, докато в Русия ще има забавяне – от 7,9% до 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още