IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Казимир от ЕЦБ: Оставаме отворени за още съкращения на лихвите до края на годината

Все пак трябват допълнителни доказателства за ускоряването на дезинфлацията, за да се пристъпи към допълнително понижаване на разходите по заемите, изтъква централният банкер

16:16 | 21.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) остава гъвкава до последното си заседание за 2024 г., изтъква членът на Управителния съвет на регулатора Петер Казимир, добавяйки, че дезинфлацията остава стабилна, като са възможни повече съкращения на разходите по заемите.

„Всички опции остават на масата“, подчертава управителят на Словашката централна банка.

Миналата седмица ЕЦБ понижи лихвените проценти за трети път тази година, тъй като по-бързото охлаждане на инфлацията ѝ позволи да предложи подкрепа на буксуващата икономика в региона. Въпреки че централните банкери не уточниха кога или колко бързо разходите по заемите ще бъдат намалени оттук нататък, инвеститорите залагат на вълна от съкращения през следващите месеци.

Говорейки по-рано в понеделник, управителят на централната банка на Литва Гедиминас Симкус и шефът на регулатора в Латвия Мартинс Казакс казаха, че разходите по заемите ще бъдат допълнително понижени, ако тенденцията на забавяне при инфлацията продължи.

„Посоката е ясна – по-малко рестриктивна парична политика“, подчерта Симкус пред журналисти във Вилнюс. „Все още не мога да кажа какво ще бъде решението през декември. Но посоката е ясна - надолу".

От своя страна, Казимир заяви, че ако новите икономически данни и прогнози потвърдят скорошното ускоряване на дезинфлацията, ЕЦБ ще бъде в „подходяща“ позиция да продължи своя цикъл на облекчаване на паричната политика и ще остане „гъвкава и готова да действа по подходящ начин“.

Но за да обяви победа, ЕЦБ ще трябва да види допълнителни доказателства за забавяне на цените на услугите и нарастването на заплатите.

През уикенда управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно ще достигне целта от 2% на ЕЦБ в началото на 2025 г.

„Напът сме да победим инфлацията и това всъщност е добра новина“, каза той пред радио France Inter. „Може да се появят някои временни отскоци през следващите месеци, но това е технически ефект. Като изключим големи външни шокове, ще имаме 2% инфлация през следващата година, вероятно по-скоро към началото на следващата година“, добавя централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още