IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първа дискусия у нас по доклада „Драги“ и новата икономическа политика на ЕС

Green Transition Forum и БФИЕК събират правителството и бизнеса в разговор за конкурентоспособността на българската икономика

16:03 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Първа дискусия у нас по доклада „Драги“ и новата икономическа политика на ЕС

Green Transition Forum и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) организират експертната дискусия „Докладът „Драги“ – новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България“, която ще се проведе на 22 октомври 2024 г., от 14:00 в  х-л „Hyatt Regency Sofia“.

Докладът на Марио Драги, представен през септември пред Европейския парламент, е ключов стратегически документ, който разглежда основните предизвикателства и възможности пред Европа и нейния индустриален сектор. Той предлага конкретни мерки за засилване на конкурентоспособността на ЕС чрез: създаване на нова индустриална стратегия за ЕС по пътя на декарбонизацията; инвестиции в иновации и нови технологии; финансови инструменти за стимулиране на растежа; сигурност на енергийните доставки и енергийна трансформация и засилване на единния пазар и реформа на европейските институции.

Стартирането на обществената дискусия за бъдещето на България в рамките на един динамичен и променящ се ЕС е от съществено значение за страната ни. България трябва да има ясна визия и да заеме активна позиция в новите реалности на ЕС.

Затова платформата за диалог Green Transition Forum и БФИЕК инициират този първи по рода си експертен разговор с представители на правителството и българския бизнес. Целта на събитието е да фокусира вниманието върху новите предложения за подобряване на европейската конкурентоспособност и индустриално развитие, да очертае тяхното отражение върху българската икономика, да бъдат чути мненията и конкретни предложения от страна на едни от най-големите предприятия у нас. Темата за мобилизирането на финансов ресурс за идеите в Доклада „Драги“ също ще бъде коментирана на форума от представители на банките и на финансовия сектор.

Дискусията ще бъде открита от министъра на икономиката и индустрията Петко Николов и заместник-министрите на енергетиката и на иновациите и растежа – Красимир Ненов и Красимир Янакиев. Сред говорителите са бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов, изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, изпълнителният директор на AmCham Иван Михайлов, бившият вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Участие ще вземат и Любомир Дацов, Никола Янков, Николай Марев, Ивайло Георгиев, Теодора Борисова, Константин Божинов и Димитър Енчев.

Последна актуализация: 16:05 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още
Финанси виж още