IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в САЩ се свива заради стачките и ураганите

Производството на авиационно и космическо оборудване се е сринало с 8,3% през миналия месец

17:33 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в САЩ се е свило през септември, като сред причините за това са стачката на служителите в Boeing Co. и въздействието на ураганите „Хелийн“ и „Франсин“, предава Bloomberg.

Намалението с 0,3% на производството в заводите, мините и при комуналните услуги следва ръста от 0,3% месец по-рано, сочат данните на Федералния резерв от четвъртък. Прогнозата в анкета на Bloomberg сред икономисти беше за спад от 0,2%.

На този фон добивът на полезни изкопаеми и енергия се е понижил с 0,6%. Производството на авиационно и космическо оборудване се е сринало с 8,3% през миналия месец.

Измерителят на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се сви през септември за шести месец, отразявайки слабите поръчки и намаляващата заетост. През последните два месеца САЩ са загубили 34 хил. служители в промишлеността, а броят на работещите в заводите в момента е на двугодишно дъно, сочат правителствените данни.

Производителите се сблъскват и със слаби експортни пазари и по-високи разходи по заемите. Вътрешното потребителско търсене обаче остава стабилно.

По-рано в четвъртък беше публикуван доклад, според който продажбите на дребно през септември са се увеличили с повече от по-рано прогнозираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още