IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили повече от очакваното

Те са нараснали с 0,4% през септември след ръста от 0,1% месец по-рано

16:00 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили малко повече от очакваното през септември. Те са нараснали с 0,4% през миналия месец след ръста от 0,1% през август, съобщи Бюрото за преброяване към Министерството на търговията в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно, които са предимно на стоки и не са коригирани спрямо инфлацията, ще нараснат с 0,3%.

Продажбите на дребно, без да се включват автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, са се повишили с 0,7% през миналия месец след покачването с 0,3% през август.

Признаците за устойчивостта на икономиката вероятно няма да възпрат Федералния резерв да намали отново лихвените проценти следващия месец, но ще затвърдят очакванията за по-малко понижение на разходите по заемите - с 25 базисни пункта, предава Ройтерс.

Миналия месец централната банка на САЩ започна цикъла си на облекчаване с понижение на основния си лихвен процент с половин процентен пункт, като така той достигна диапазона 4,75%-5,00%, на фона на нарастващите опасения за пазара на труда. През 2022 г. и 2023 г. Фед повиши лихвените проценти с общо 525 базисни пункта, за да ограничи инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още