IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се е забавила повече от първоначално обявеното

Ръстът на потребителските цени във валутния съюз се е забавил до 1,7% през септември от 2,2% през предходния месец

13:13 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През септември инфлацията в еврозоната се е забавила повече от първоначално обявеното. Това затвърди аргументите за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) на заседанието ѝ днес, предава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени във валутния съюз се е забавил до 1,7% през септември от 2,2% през предходния месец, съобщи Евростат в четвъртък. Първоначалната оценка беше 1,8%.

Данните идват само няколко часа преди регулаторът във Франкфурт да реши дали да намали депозитната си лихва с още четвърт пункт до 3,25%, тъй като отстъплението на инфлацията е по-бързо от очакваното, а икономиката на еврозоната се развива по-зле от очакваното.

Макар че намалението в четвъртък изглежда почти сигурно, не е ясно какво ще се случи занапред. Някои централни банкери настояват за бързи съкращения, но „ястреби“ в ЕЦБ призовават към предпазливост предвид все още ускорената вътрешна инфлация.

Оспорвайки тези аргументи обаче, инфлацията в сектора на услугите се забави до 3,9% - под 4% едва за втори път от две години насам. Все пак показателят за основните цени, който изключва храните и енергоносителите, се задържа на равнище от 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още