IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският износ бележи най-големия си спад от 2021 г. насам

Вносът е нараснал с 2,1%, разминававайки се с очакванията за повишение от 2,8%

10:17 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През септември износът на Япония е отбелязал най-големия си спад от февруари 2021 г. насам заради отслабващото глобално търсене, предава Bloomberg.

Експортът се е понижил с 1,7% спрямо предходната година, съобщи Министерството на финансите в четвъртък. Показателят не отговори на прогнозите на икономистите за ръст от 0,9%.

Вносът е нараснал с 2,1%, като се разминава с очакванията за повишение от 2,8%. Търговският дефицит на Страната на изгряващото слънце е намалял до 294,3 млрд. йени (2 млрд. долара), сочат още публикуваните днес данни.

По-слабият износ отразява забавения глобален растеж на фона на нарастващата несигурност в основните икономики. Доставките за Китай са намалели със 7,3%, а тези за САЩ и Европа - съответно с 2,4% и 9%. Наскоро Световната търговска организация предположи, че през 2025 г. глобалната търговия със стоки ще нарасне по-малко от първоначално прогнозираното, тъй като увеличаващата се нестабилност натежава върху икономическата активност и заплашва да наруши доставките.

Японската централна банка следи отблизо глобалните тенденции, особено в САЩ и Китай, заяви миналата седмица заместник-гуверньорът на финансовата институция Риозо Химино. Той посочи, че данните за заетостта и потреблението в тези страни стават все по-важни за решенията на банката.

ЯЦБ ще заседава в края на месеца, като според проучване на Bloomberg от миналия месец повечето икономисти очакват тя да запази паричната си политика без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още