IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италия ще привлече близо 4 млрд. евро през 2025 г. от финансовата индустрия

Това ще се случи чрез промени в данъчните правила за банките, застрахователните продукти и бизнес лицензите за хазартната индустрия

12:26 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg

Италия планира да събере приходи на стойност около 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) или около 4 млрд. евро през 2025 г. чрез промени в данъчните правила за банките, застрахователните продукти и бизнес лицензите за хазартната индустрия, показва проектобюджетният план на Рим от сряда.

Документът, изпратен до Европейската комисия (ЕК) за одобрение, изчислява по-високи приходи, възлизащи на 0,168% от БВП като принос за консолидиране на публичните финанси, съобщава Ройтерс.

Италия заяви във вторник, че ще набере 3,5 млрд. евро от местни банки и застрахователи, след като кабинетът одобри бюджетни планове за следващите три години.

Съгласно проектобюджета приходите от банки, застрахователни продукти и хазарт ще намалеят с 0,073% през 2026 г. и с 0,096% през следващата година.

Официални лица заявиха, че облагането на финансовия сектор ще произтече от промяна на таксуването на опции за акции за мениджъри и на правилата, управляващи банковите данъчни кредити, идващи от минали загуби и известни като отсрочени данъчни активи.

Икономическият министър Джанкарло Джорджети ще проведе пресконференция в сряда, за да обясни в детайли мерките, планирани за следващата година.

В продължение на седмици се говореше за банково облагане и това натежа върху акциите на кредиторите, тъй като липсваше яснота от страна на правителството.

Миналата седмица Джорджети заяви, че приносът на банките „не бива да се смята за нещо оскърбително“.

Миналата година Италия шокира пазарите, като наложи данък от 40% върху извънредните печалби на банките, но след това се отказа, като ограничи обхвата на налога и даде на кредиторите клауза за отказ, което означава, че в крайна сметка данъкът ще донесе нулеви приходи в държавната хазна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още