IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова се забавя под целта на АЦБ за първи път от над три години

Темпът на годишната инфлация на потребителските цени в страната се е понижил до 1,7% през септември

09:41 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания се е забавила повече от очакваното през миналия месец, включително по ключови показатели, наблюдавани от Английската централна банка (АЦБ), предаде Bloomberg.

Темпът на годишната инфлация на потребителските цени в страната се е понижил до 1,7% през септември от 2,2% през август, което е най-ниският резултат от април 2021 г. насам, съобщи в сряда Националната статистическа служба (ONS).

Прогнозата в анкета на Ройтерс сред икономисти беше за ниво от 1,9%.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносителите, алкохола и тютюневите изделия, се е забавила до 3,2% от 3,6% през август.

„По-ниските цени на самолетните билети и бензина бяха най-големият фактор за понижението през този месец. Те бяха частично засенчени от увеличението на цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки, като за първи път от началото на миналата година инфлацията при цените на хранителните продукти се засили“, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнер.

Налице са и признаци за по-слаб инфлационен натиск в бъдеще. Цените, които фабриките начисляват за своите стоки, са се понижили с 0,7% през годината до септември. Това е най-големият спад от октомври 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още