IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишната инфлация в България се забави до 1,2% през септември

На месечна база се наблюдава дефлация от 1%

12:30 | 15.10.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Годишният темп на инфлацията в България продължава да се забавя през септември, а на месечна база се наблюдава дефлация от 1%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

В сравнение със същия месец на миналата година темпът на инфлация се забавя до 1,2%. За сравнение, през август беше отчетена годишна инфлация от 2,1 на сто, а през юли – 2,4%.

 

Инфлацията от началото на годината е символична – 0,1%, докато средногодишната инфлация за периода октомври 2023 - септември 2024 г. спрямо периода октомври 2022 - септември 2023 г. е по-изразена – 3,2%.

Инфлацията беше единственият критерий, който България не успя да покрие, за да отговори на условията за присъединяване към еврозоната, отчете двугодишният Конвергентен доклад на Европейската централна банка през юли. Очакванията на служебния финансов министър са страната да изпълни това условие в края на ноември или най-късно през декември. Трябва да се има предвид обаче, че успоредно със забавянето на инфлацията у нас, тя се забавя и в еврозоната.

Най-голямо намаление на потребителските цени през септември спрямо предходния месец август се наблюдава в сектора на развлеченията и културата (-13,7%), ресторантите и хотелите (-2,5%), транспорта (-2,0%) и други. Най-голямо увеличение е регистрирано в образователния сектор (+3,3%), облеклото и обувките (+0,8%) и хранителните продукти и безалкохолни напитки (+0,6%).

Графика: НСИ Графика: НСИ

Според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), изчислен според хармонизирана за Европейския съюз методология, през септември месечната инфлация е -1,1%, а годишната е 1,5%.

Според индекса на цените за малката кошница през септември цените на стоките и услугите остават без промяна на месечна база и се увеличават с 0,6% от началото на годината. Цените на хранителните продуктите за най-нискодоходните 20% от домакинствата са нараснали с 0,5% спрямо август, на услугите – с 0,1%, докато тези на нехранителните стоки са се понижили с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
Ironhorse
преди 1 час
Голям зор ЕЦБ да ни прилапа златния и валутен резерв, които сме длъжни да им предадем, в случай на приемане на еврото.Койт подпише за еврото Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Repoman
преди 1 час
Браво, 1% дефлация си е много добро постижение. Стоките масово започнаха да поевтиняват, живота стана по-добър, човек си купува повече неща за парите които изкарва. единственият проблем е, че 15г. се мъчихме и зорихме да достигнем поне до едни заветни 2% инфлация, а сега сме на дефлация. Мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още