IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последните данни за търговията на Китай изненадват неприятно

Износът през септември се увеличава само с 2,4%, вносът на петрол се свива с 11 на сто

15:35 | 14.10.24 г.
Снимка: Cole Burston / Bloomberg
Снимка: Cole Burston / Bloomberg

През септември износът и вносът на Китай се увеличават, но с много по-бавно темпо, отколкото очакваха анализаторите, интервюирани от Ройтерс. Според данните на китайските митнически власти износът на китайски стоки през първия есенен месец се е увеличил с 2,4%, докато прогнозите бяха за много по-сериозен ръст от 6% на годишна база през септември.

През последните години именно износът е основният двигател на китайския икономически растеж, което води до притеснения за състоянието на икономиката, посочва CNBC. Още един факт, който потвърждава тези страхове е намаляването на вноса на петрола с почти 11% спрямо септември 2023 година.

Като цяло вносът се повишава само с 0,3% през септември на годишна база.

САЩ остават най-големият търговски партньор на Китай

Износът на китайски стоки към САЩ, най-големият търговски партньор на Пекин, се повишава с 2,2% на годишна база. В същото време вносът на американски стоки се увеличава с 6,7 на сто. Износът за ЕС расте с 1,3%, но вносът на европейски стоки в Китай се свива с 4 на сто.

Вашингтон, също както и ЕС, въведе високи мита за вноса на китайски електромобили в опит да защити местното производство. В същото време данните на митниците показват, че износът на китайски автомобили се увеличава с над 25% на годишна база, докато при традиционни стоки като смартфони, играчки или обувки намалява.

Анализите показват, че износът на китайски стоки към Русия - най-големият търговски партньор на Пекин сред страните от БРИКС, се увеличава с 16,6%, а вносът на руски стоки намалява с 8,4 на сто.

Очакванията са, че ръстът на износа се забавя само в краткосрочен план и вероятно скоро ще се възстанови след увеличаването на публичните разходи, което ще стимулира търсенето на индустриални стоки и ще насърчи строителната активност.

CNBC припомня, че през уикенда Министерството на финансите на Китай представи план за увеличаване на бюджетния дефицит, но без да дава повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още