IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай обещава значително увеличение на дълга, за да съживи икономиката

Новите фискални стимули са обект на интензивни спекулации на световните финансови пазари

10:10 | 12.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай обеща значително увеличение на дълга, за да съживи икономиката, но остави инвеститорите да гадаят за общия размер на пакета стимули - жизненоважен детайл, за да се прецени дълготрайността на започналото рали на фондовия пазар, пише Ройтерс.

Министърът на финансите на Китай Лан Фоан коментира на пресконференция, че Пекин ще помогне на местните власти да се справят с проблемите си с дълга. Китай ще предложи субсидии на хора с ниски доходи, ще подкрепи пазара на имоти и ще попълни капитала на държавните банки, наред с други мерки, добавя агенцията.

Инвеститорите призовават Китай да предприеме такива стъпки, за да овладее дефлационния натиск и да повиши доверието на потребителите на фона на резкия спад на пазара на имоти. Липсата на информация за стойността на пакета обаче удължава нервното чакане на инвеститорите за по-ясна политическа пътна карта до следващото заседание на китайския законодателен орган, който одобрява допълнителните емисии дълг.

През последните месеци данните за икономиката на Китай породиха опасения сред икономисти и инвеститори, че целта на правителството за растеж от около 5% тази година е поставена под риск, както и че може да има по-дългосрочно структурно забавяне. Данните за септември, които ще бъдат публикувани през следващата седмица, се очаква да покажат допълнителна слабост на икономиката на страната.

Новите фискални стимули са обект на интензивни спекулации на световните финансови пазари, след като септемврийската среща на висшите лидери на Комунистическата партия, Политбюро, сигнализира за повишено чувство за неотложност по отношение на икономиката.

Китайските акции поскъпнаха до двегодишен връх, като скочиха с 25% в рамките на дни след тази среща, преди да се върнат към спадове заради липсата на допълнителни подробности за политиката. Глобалните стокови пазари също бяха нестабилни поради надеждите, че стимулите ще подтикнат слабото китайско търсене.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Китай планира да издаде специални държавни облигации на стойност около 2 трлн. юана (284,43 млрд. долара) тази година като част от нови фискални стимули. Половината от тях ще бъдат използвани, за да помогнат на местните власти да се справят с проблемите с дълга, а другата половина ще субсидира покупките на домакински уреди и други стоки, както и ще финансира месечна помощ от около 800 юана, или 114 долара, на дете за всички домакинства с две или повече деца.

Отделно Bloomberg News съобщи, че Китай обмисля да инжектира до 1 трлн. юана капитал в най-големите си държавни банки, въпреки че анализаторите казват, че по-голямата кредитна мощ ще се сблъска с упорито слабото търсене на кредити.

В края на септември централната банка на Китай обяви най-агресивните мерки за парична подкрепа след пандемията, включително намаляване на лихвените проценти, инжектиране на 1 трлн. юана ликвидност и други стъпки в подкрепа на пазарите на имоти и акциите.

Въпреки че мерките повдигнаха настроенията на пазара, анализаторите казват, че Пекин също трябва твърдо да се заеме с по-дълбоко вкоренени структурни проблеми, като например увеличаване на потреблението и намаляване на зависимостта си от инвестиции в инфраструктура, подхранвани от дългове.

Международният валутен фонд оценява дълга на централното правителство на 24% от икономическото производство. Общият публичен дълг, който включва дълговете на местните власти обаче, възлиза на около 16 трлн. долара, или достига 116% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Ниските заплати, високата младежка безработица и слабата мрежа за социална сигурност означават, че разходите на домакинствата в Китай са под 40% от годишното икономическо производство, около 20 процентни пункта под средното за света. Инвестицията, за сравнение, е с 20 пункта по-горе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigblunts
преди 1 час
5% ще ги видят през крив макарон тази година. През следващите години отиват на 3% и надолу и това, ако няма световна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още