IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските настроения в САЩ се влошават заради високите разходи за живот

Американците очакват, че цените ще се повишат с 2,9% през следващата година

17:55 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските нагласи в САЩ неочаквано се влошиха за първи път от три месеца насам, тъй като продължаващото недоволство от високите разходи за живот компенсира оптимизма по отношение на пазара на труда, предава Bloomberg.

По данни на Мичиганския университет предварителният индекс на потребителските нагласи за октомври се е понижил до 68,9 пункта от 70,1 пункта през септември. В анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти, прогнозата беше за 71 пункта.

Американските граждани очакват, че цените ще се повишат с 2,9% през следващата година, което е повече от очакваните през септември 2,7% и е първото увеличение от пет месеца насам. В същото време те предвиждат, че разходите ще нараснат с 3% през следващите пет до десет години, което е спад спрямо 3,1% през предходния месец.

Потребителските нагласи в САЩ се влошават поради по-високите разходи. Изображение: Bloomberg Потребителските нагласи в САЩ се влошават поради по-високите разходи. Изображение: Bloomberg

Макар че инфлацията в страната се забави през последната година, домакинствата продължават да са притеснени от високите цени, които според тях ще изпреварват нарастването на доходите им и през следващата година. Показателят за възприятието на потребителите за текущото им финансово състояние спада до най-ниското си равнище от края на 2022 г. насам.

Делът на потребителите, които очакват безработицата да нарасне през следващата година, се свива до 31%, което е най-ниският резултат от 10 месеца насам.

Отделни данни от петък показаха, че няма промяна в показателя на цените, плащани на производителите през септември, което предполага по-нататъшен напредък към укротяването на инфлацията.

Все пак респондентите приветстват решението на Федералния резерв от миналия месец да започне да намалява разходите по заемите. Мненията им за условията за закупуване на стоки за дълготрайна употреба като автомобили и основни уреди се повишават до четиримесечен връх.

Що се отнася до условията за покупка на жилища, опасенията от високите лихвени проценти спадат до най-ниското си ниво от 15 месеца насам. Но мнозинството все още смята, че разходите по заемите са твърде високи, което предполага, че е необходимо допълнително облекчаване на паричната политика за стимулиране на продажбите.

Показателят за настоящите условия се понижава от 63,3 пункта на 62,7 пункта. Този за очакванията намалява до 72,9 пункта този месец от 74,4 пункта през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още