IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изгубеният потенциал на Беларус

Ако страната се демократизира, няма причина да не следва траектория, подобна на Полша или балтийските държави. Първо обаче Лукашенко трябва да си отиде

18:08 | 12.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Беларус също претърпя значително изтичане на мозъци от 2020 г. насам, като предприемачески таланти се преместиха в чужбина. BEROC, водещ белоруски мозъчен тръст, определи това явление като „интернационализация“, която се проявява в преместване на беларуски компании и служители, откриване на офиси и стартиране на нови бизнеси предимно в съседни страни - по-специално Литва и Полша.

Нов Беларус

Потенциалът на Беларус, който изглеждаше толкова очевиден през 2016 г., продължава да съществува. Ако страната претърпи демократичен преход, тя може да отключи значителен икономически потенциал в различни сектори.

Ключовите области, готови за растеж, включват ИТ, който въпреки политическите предизвикателства остава една от най-обещаващите индустрии в Беларус. Високотехнологичният парк (HTP) в Минск привлече глобални клиенти и демократичните реформи почти сигурно ще доведат до приток на чуждестранни инвестиции и таланти, което още повече ще позиционира Беларус като източноевропейски технологичен център. Междувременно либерализирането на политиките и по-тясното привеждане в съответствие с ЕС биха повишили значително конкурентоспособността и иновационния потенциал на сектора.

Тъй като почти половината земя в страната е предназначена за селско стопанство, селскостопанският сектор на Беларус също ще се възползва от модернизацията и по-добрия достъп до пазара. Демократичните реформи биха могли да улеснят въвеждането на съвременни земеделски техники и да отключат нови пазари, особено в рамките на ЕС, който в момента е почти затворен. Потенциалът за износ на млечни и месни продукти и зърнени култури може да се разшири.

Беларус също има огромен потенциал във възобновяемата енергия. Енергийната сигурност остава критичен въпрос, като страната в момента зависи от вноса на руски природен газ. Една демократична промяна може да отвори вратата за инвестиции в енергия от възобновяеми източници и развитие на инфраструктура във вятърна и слънчева енергия и енергия от биомаса, подкрепени от финансиране от ЕС и технически опит. Диверсификацията на енергийния микс не само ще намали зависимостта от Русия, но и ще приведе Беларус в съответствие с по-широките европейски зелени политики.

Колкото и да са остарели, производството и тежката промишленост също предлагат възможности за инвестиции. Съществуващите индустрии, като производство на машини, камиони и трактори, могат да се възползват от усилията за приватизация и модернизация при една нова политическа система.

Докато държавните предприятия като БелАЗ и МАЗ в момента работят със значителна неефективност, пазарно ориентираните реформи и чуждестранните инвестиции биха могли да съживят тези сектори и да подобрят конкурентоспособността на износа. Такова преструктуриране би било от решаващо значение за поддържането на жизнеспособна индустриална база на фона на променящата се глобална пазарна динамика.

Геополитически съображения

Икономическият преход ще включва и балансиране на геополитическите отношения на Беларус. Въпреки че икономическият лост на Русия над Беларус нараства от 2020 г. насам, възможността за взаимодействие с ЕС и други международни органи може да осигури алтернативен път.

Бъдещата икономическа стратегия на Беларус ще трябва да включва диверсификация на партньорствата, за да намали зависимостта си от руските субсидии и да разшири достъпа си до световните пазари. Подобна стратегия би изисквала и преодоляване на потенциалната руска съпротива срещу всяка съществена промяна в икономическата ориентация на Беларус.

Пътят към такава дълбока промяна, който изглеждаше ясен през 2016 г., днес обаче е осеян с препятствия - не на последно място властта на Лукашенко. Структурните слабости на икономиката, вкоренените бюрократични практики и рискът от руска намеса биха създали значителни пречки. Независимо от това, добре образованата работна сила, съществуващият промишлен капацитет и културните връзки с Европа могат да послужат като основа за икономическо обновление.

Като се има предвид икономическият потенциал, няма причина демократичен Беларус да не следва траектория, подобна на Полша или балтийските държави, като използва реформи за стимулиране на растежа и интеграцията с европейската икономика. Първо обаче Лукашенко трябва да си отиде. И въпреки най-добрите усилия на Цихановска, която ръководи опозицията в страната от изгнание в Литва, в момента няма признаци, че оттеглянето му е неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
ratten
преди 1 час
5,5% ръст на бвп, когато европата стагнира не е никак добретрябва да дойде демокрацията в беларус ....за да увиснат и те на помощи срешу гей паради и еднополови браковебуахахахахяяхяяхяяя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още