IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ се е ускорила малко над очакванията през септември

На годишна база ръстът е най-малкият от над три години и половина насам

19:00 | 10.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали малко повече от очакваното през септември, но годишното ускоряване на инфлацията е най-малкото от над три години и половина и вероятно ще даде основания на Федералния резерв да намали отново лихвите следващия месец, предава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2% миналия месец, след сходен ръст през август, съобщи Бюрото по трудова статистика към американското министерство на труда в четвъртък. В 12-те месеца до септември индексът на потребителските цени (CPI) е отбелязал ръст от 2,4%. Това е най-малкото увеличение на годишна база от февруари 2021 г. и следва ръста с 2,5% през август.

Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха, че CPI ще отбележи ръст от 0,1% на месечна база и от 2,3% на годишна. Годишното ускоряване на инфлацията се забави спрямо връхната точка от 9,1% през юни 2022 г.

Заедно със значителното забавяне на показателите за инфлацията, следени от американската централна банка за целта ѝ от 2%, това позволи на Фед да пренасочи вниманието си към пазара на труда и да пристъпи към необичайно голямо понижение на лихвите с 50 базисни пункта през септември.

Протоколите от това заседание, публикувани в сряда, показаха, че „значително мнозинство“ от ръководителите на централната банка са подкрепили началото на цикъла към по-смекчена парична политика, но съществува и още по-широко съгласие, че първоначалният ход няма да ангажира Фед с конкретен темп на понижение на лихвите в бъдеще.

Първото намаление на лихвите от 2020 г. насам сведе основната лихва на централната банка до диапазона 4,75%-5%. Фед повиши лихвите с 525 базисни пункта през 2022 и 2023 г.

Но устойчивостта на трудовия пазар и стабилните потребителски разходи накараха инвеститорите да се откажат от надеждите за ново понижаване на лихвите с половин процентен пункт следващия месец.

Икономиката прибави най-много работни места от шест месеца насам през септември, а безработицата намаля до 4,1% спрямо 4,2% през август. Публикувани миналия месец ревизирани данни за периода от 2019 г. до второто тримесечие на тази година показаха също, че икономиката е в много по-добра форма, отколкото се смяташе преди.

В някои области на икономиката обаче цените остават упорито високи, особено наемите, които забавят темпа на охлаждане на инфлацията като цяло.

След изключване на храните и енергията, които са волатилни компоненти, CPI е нараснал с 0,3% през септември след сходно покачване през август. За 12-те месеца до септември индексът е отбелязал ръст от 3,3% след повишението с 3,2 на сто през август.

Към началото на деня в четвъртък финансовите пазари оценяваха на около 76% вероятността Фед да понижи лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си на 6-7 ноември, сочи FedWatch Tool на CME Group. Шансовете лихвите да останат непроменени се оценяват на около 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още