IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските износители се изправят пред проблеми с ликвидността заради санкциите на Запада

Алексей Мордашов обвини политиката на централната банка, която води до проблеми с бизнеса му

15:22 | 10.10.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските износители се изправят пред все по-големи проблеми с ликвидността, причинени от забавянето на плащанията от банките заради санкциите на Запада, пише Bloomberg. Компаниите се затрудняват от невъзможността да предвидят паричните си потоци, макар и досега да не пропускат да платят задължения, включително и към ежедневните разходи и плащанията към служителите си, коментират източници на агенцията.

Големите износители се оплакват, че ситуацията носи допълнително натиск върху резервите им в брой, защото разходите за краткосрочното кредитиране вече надхвърля 20%. Паричният трансфер е почти на "ръчен режим" и е свързан с непрекъснати контакти с банките, на които да обясняват, че плащанията не са обект на санкциите, а трансакциите понякога отнемат месец.

Проблемът действително изглежда сериозен - президентът Владимир Путин призна, че трансграничните разплащания са "едно от големите предизвикателства" пред руската икономика. Това се случи по време на заседание на Съвета за сигурност в началото на октомври. Анализатори обясняват, че тези проблеми засягат икономиката, тъй като увеличават разходите за разплащанията и волатилността на курса на рублата. Това само по себе си е още един фактор за ускоряване на инфлацията.

Централната банка отиде "твърде далеч"

Представителите на бизнеса посочват като основен проблем ограниченията върху износа и високите разходи за трансграничните плащания. Компании като "Норилски никел" съобщават за увеличаване на разходите за износа с повече от 300 млн. долара за първото полугодие.

Но също така изглеждат склонни и да обвинят за проблемите с капитала политиката на централната банка. Отиваме твърде далеч, коментира Алексей Мордашов, собственик на "Северстал", цитиран от руското издание "Ведомости". Той критикува решението на гуверньора Елвира Набиулина да повиши основната лихва, макар и да признава, че това е стъпка за ограничаване на инфлацията. Мордашов обаче посочва, че има "тревожни признаци", свързани с ограниченията върху финансирането на проекти и дори текущи дейности.

За олигарха инфлацията от 8-9% не е сериозен проблем, но основният процент на Руската централна банка (19% от септември) "забавя всяко развитие". Набиулина обаче вече предупреди, че през октомври може да се стигне до още едно повишение (поне до 20%). Заседанието е насрочено за 25 октомври.

Bloomberg посочва, че руският бизнес търси решение на американските санкции. Част от компаниите използват криптовалути, други китайски юани, чрез сетълмент през банки в съседни държави - например Казахстан. И в резултат чуждата валута, която износителите продават в Русия, са намалели с 30% до едва 8,3 млрд. долара през септември. Това намали ликвидността в чуждестранна валута, включително и китайските юани. 

Прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, сочат, че ситуацията вероятно ще ограничи бизнес активността в Русия. През 2023 година имаше ръст от 9%, а през тази година вероятно ще се забави до 5%. Очакванията са през 2025 година ръстът да достигне 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 36 минути
Ура! Няма да купуваме руски ресурси! Само правилни американски, на правилна цена!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
zеlkа007
преди 2 часа
Какво се вижда тука? :):):) Активиране инвесторските ботове??? Ойй гиди гиди грантджии. Ама и банвате вашата мамма. ДГД краварсски *** и чуждопоклонници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
Алехандро
преди 2 часа
"Норилски никел" в момента преместват най-голямат си производтвена единица в?! Къде си мислите аналогови ребята - точно така, в Китай!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
penkiler1415
преди 2 часа
Но изглежда тия украинците не са купили само Инвестор а и много други.Даже Труд-тоя стожер на копейките-4 е написал как руснаците спират производството на Су 57.Рублата се срива,златото продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 15
Алехандро
преди 2 часа
За някой чугунени кратуни подобни вести може да са изненадващи, това е защото са аналогови кратуни, без хал хабер от процесите във финансово-икономическата сфера на една държава, било то и рускатакочина, и не са чели внимателно Санди какво е обяснявал многократно, аргументирона и с факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
evlogi
преди 2 часа
В класацията за нещата,които ме тревожат, проблемите на руските износители заемат място малко след проблемите на маорите с популацията на колорадските бръмбари по новозасетите домати на Южния остров на Нова Зеландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
penkiler1415
преди 2 часа
Брей тоя Инвестор!Да не са го купили украинците че бълва толкова много лоши новини за Русия?!Копейките не смогват да се хвърлят на всички амбразури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още