IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсва единство във Фед относно размера на лихвените намаления през септември

Общо десет представители на Комисията по отворения пазар очакват обща низходяща корекция на лихвите до края на годината в размер на един процент

23:20 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл се е сблъскал с известен отпор относно размера на намалението на лихвения процент с половин процентен пункт на заседанието през септември, тъй като някои представители на централата банка са предпочели по-скромна корекция с четвърт процентен пункт, става ясно от протоколите от последното заседание, цитирани от Bloomberg.

„Някои участници отбелязват, че биха предпочели намаление с 25 базисни пункта на целевия диапазон на тази среща, а други посочват, че биха могли да подкрепят подобно решение“, се разкрива в протокола.

Всички участници на заседанието изтъкват, че е целесъобразно да се намалят разходите по заеми.

Американските централни банкери понижиха референтната лихва по заемите с половин процентен пункт миналия месец, решителна стъпка за защита на икономическото разширяване, докато упорито ускорената инфлация се охлажда, а рисковете за пазара на труда нарастват. Въпреки дебата, протоколът отбелязва, че „значително мнозинство“ подкрепя решението.

Един проблем за някои участници на заседанието е, че такъв решителен ход не съответства на намерението им за постепенно облекчаване на паричната политика.

„Няколко участници отбелязват, че намаление от 25 базисни пункта ще бъде в съответствие с устойчивия път на нормализиране на политиката, което ще даде време на централните банкери да оценят степента на рестриктивност на политиката с развитието на икономиката“, се посочва още в протокола.

Докато членът на борда Мишел Боуман беше единствената, която се обяви против подобна корекция, протоколите разкриват по-дълбоко разделение сред централните банкери, отколкото се подразбираше от почти единодушното решение. Това предполага, че Пауъл е успял да притисне Комисията по отворения пазар да прибегне до по-голямо намаления на лихвите.

След повече от година поддържане на разходите по заемите на високи нива, за да се потисне инфлацията, почти всички участници в заседанието отбелязват, че възходящите рискове за перспективите пред инфлация са били облекчени, докато отрицателните рискове за заетостта се смятат за по-високи.

Прогнозите, публикувани след срещата, показват различни мнения за това с какъв размер Фед трябва да намали лихвените проценти до края на годината. Седем представители на регулатора изразяват предпочитание към облекчаване в размер на 75 базисни пункта през 2024 г., докато двама залагат само на 50 базисни пункта. Десет участници в заседанието посочват намаления с един процент или повече.

След значителното облекчаване на политиката през септември, инвеститорите очакват корекция от четвърт процентен пункт на следващите две заседания до края на годината.

Икономиката остава устойчива дори в лицето на това, което централните банкери смятат за „ограничително“, въпреки че в протокола се казва, че има „различни възгледи относно степента на рестриктивност“.

Пауъл даде приоритет на връщането на инфлацията към целта на Фед от 2%, но е решен да избегне дерайлирането на икономиката в процеса. На пресконференцията след решението той формулира хода като предпазване от по-нататъшно смекчаване на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още